:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 17. 10:14

Az Apple közzétette negyedéves eredményeit

Az Apple Computer szerdán tette közzé negyedéves eredményeit. A vállalat egy átszervezéssel kapcsolatos 4 millió dolláros egyszeri költség és egyes befektetések értékeinek leírása után 45 millió dolláros, azaz részvényenként 13 centes nettó veszteséget ért el. A forgalom 1,44 milliárd dollárt tett ki.

Az Apple Computer szerdán tette közzé negyedéves eredményeit. A vállalat egy átszervezéssel kapcsolatos 4 millió dolláros egyszeri költség és egyes befektetések értékeinek leírása után 45 millió dolláros, azaz részvényenként 13 centes nettó veszteséget ért el. A forgalom 1,44 milliárd dollárt tett ki.

A tavalyi negyedik negyedévben a cég 1,45 milliárdos bevétel mellett 66 millió dollár, azaz részvényenként 19 cent nyereséget ért el. Az egyszeri költségek leszámításával képzett pro forma nyereség 7 millió dollár, azaz részvényenként 2 cent volt, amely megfelel a First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők elvárásainak. A szakértők 1,435 milliárdos forgalomra számítottak.

Az Apple bejelentette, hogy a negyedév során 734 ezer Mac számítógépet adott el, ami 14 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Fred Anderson pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy az iPod digitális audiolejátszók forgalma a vártnál jobban alakult, azonban az oktatási és professzionális célokra szánt rendszerek eladásai a várakozások alatt maradtak.

A negyedév során az Apple 140 ezer iPod lejátszót értékesített, amelyből 54 ezret Windows-felhasználók vásároltak meg. A Mac OS X 10.2 (Jaguar) operációs rendszer eladásai is kedvezően alakultak, a vállalat a nagyvolumenű licencek mellett összesen 280 ezer példányt értékesített a szoftverből.

Ami a lapos kijelzővel szerelt iMac konfigurációkat illeti, az Apple ezekből 113 ezer darabot értékesített, és a vállalat közlése szerint a 17 hüvelykes "széles vásznú" kijelzővel szerelt változat a vártnál kelendőbbnek bizonyult. A régi típusú iMac gépekből 76 ezer, az oktatási piacra szánt eMacből pedig 129 ezer darab fogyott.

Az Apple negyedéves eredményei megfeleltek a júliusi előrejelzéseknek. A jelenleg is tartó negyedévre a cég csupán mérsékelt növekedést vár. "Nem számítunk arra, hogy az ipar a közeljövőben fellendül, de reméljük, sok karácsonyfa alatt lesz majd iPod, iMac vagy iBook" -- mondta Steve Jobs vezérigazgató.

A vállalat előrejelzése szerint a következő negyedévben a bevétel enyhén emelkedik majd és az egyszeri költségek leszámításával a vállalat némi nyereséget ér el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.