:

Szerző: roberto

2002. október 16. 20:22

A Microsoft ismét a világ legértékesebb vállalata

[CNET, WSJ] A Microsoft újra a csúcson van, legalábbis ami a vállalat piaci értékét illeti. A szoftvergyártó óriás piaci értéke a keddi tőzsdei záráskor 281,23 milliárd dollár volt, míg a hosszú ideig első helyen álló General Electric (GE) piaci értéke mindössze 261,32 milliárd dollár. Augusztus közepe óta szinte folyamatosan csökkent a GE részvényárfolyama, míg a Microsofté a szeptemberi valamivel enyhébb visszaesés után jelentősen emelkedett az utóbbi napokban. A történeti pontosság kedvéért az első helyet október 7-én vette át a szoftvergyártó óriás.

[CNET, WSJ] A Microsoft újra a csúcson van, legalábbis ami a vállalat piaci értékét illeti. A szoftvergyártó óriás piaci értéke a keddi tőzsdei záráskor 281,23 milliárd dollár volt, míg a hosszú ideig első helyen álló General Electric (GE) piaci értéke "mindössze" 261,32 milliárd dollár. Augusztus közepe óta szinte folyamatosan csökkent a GE részvényárfolyama, míg a Microsofté a szeptemberi valamivel enyhébb visszaesés után jelentősen emelkedett az utóbbi napokban. A történeti pontosság kedvéért az első helyet október 7-én vette át a szoftvergyártó óriás.

A győzelem értékét valamelyest csökkenti az a tény, hogy mindkét cég piaci értéke kevesebb, mint felére csökkent a piaci csúcshoz képest. A monopóliumellenes per korábban nagyon ártott a Microsoft piaci értékének, míg a GE-t a jövőbeni növekedéssel kapcsolatos aggodalmak gátolják. A Microsoft -- amely csütörtökön teszi közzé első pénzügyi negyedéves eredményeit -- többször állt már az illusztris lista élén az évek során. A GE tavaly hagyta le a redmondi óriást a Financial Times által összeállított ranglistán.

Ismét a Microsoft az egyetlen technológiai cég, amely bekerült a Top 10-be. A Wal-Mart kiskereskedelmi óriásvállalat piaci értéke 248,08 milliárd dollár, a negyedik helyezett Exxon Mobilé 244,79 milliárd dollár, az ötödik Pfizeré pedig 197,59 milliárd dollár.

Az évek során gyorsan változott a ranglista: a Microsoft piaci értékének csúcsa 624 milliárd dollár volt 1999 vége felé, míg a GE majdnem ugyanilyen szintet ért el egy évvel később. 1999 vége óta a Microsoft részvényárfolyama szabadesésben volt a cég ellen folyó antitröszt-per miatt, mi több 2000. április 3-án a cég piaci értéke egy nap alatt 80 milliárd dollárral csökkent, mivel a szövetségi bíró azt az ítéletet hozta, hogy a cég megsértette a monopóliumellenes törvényeket. A Microsoft visszaesése után rövid ideig a Cisco Systems vette át az első helyet a ranglistán, a cég piaci értéke meghaladta az 500 milliárd dollárt -- ma a vállalat piaci értéke csak 79,53 milliárd dollár. A GE 2000 áprilisában szerezte meg újra az első helyezést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.