Szerző: Vörös Péter

2002. október 16. 16:38

A Sun megválna alkalmazottainak 20 százalékától?

[CNET] A Merril Lynch elemzőcég által kedden közzétett jelentés szerint a Sun Microsystems akár 8000 alkalmazottját is elbocsáthatja. A vállalatnál jelenleg összesen 39400-an dolgoznak, így a leépítés a dolgozók mintegy 20 százalékát érintheti -- írja a Merril Lynch munkatársa, Steven Milunovich.

Sun Microsystems [CNET] A Merril Lynch elemzőcég által kedden közzétett jelentés szerint a Sun Microsystems akár 8000 alkalmazottját is elbocsáthatja. A vállalatnál jelenleg összesen 39400-an dolgoznak, így a leépítés a dolgozók mintegy 20 százalékát érintheti -- írja a Merril Lynch munkatársa, Steven Milunovich.

Az utóbbi napok során egyre több pletyka merült fel a Sun munkaerőpolitikájával kapcsoltaban, azonban a cég szóvivője alaptalan híreszteléseknek tartja ezeket. A vállalat csütörtökön teszi közzé negyedéves eredményeit, a First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők átlagosan 2,86 milliárdos forgalomra és részvényekénti 4 centes veszteségre számítanak.

A Sun nemrégiben vált meg alkalmazottainak 10 százalékától. Milnovich szerint egy újabb, 20 százalékos leépítés lehetővé tenné, hogy a cég már 2,5 milliárdos negyedéves forgalom esetén is "nullszaldós" lehessen, jelenleg a becslések szerint ehhez legalább 3,1 milliárdos bevételt kell termelni.

Más elemzők szerint csak kisebb mértékű elbocsátások várhatók. "Több mint valószínű, hogy a negyedév közepi elemzői konferencián a Sun nagyobb mértékű elbocsátást jelent be" -- mondta Toni Sacconaghi, a Bernstein elemzője. "Vállalati forrásokból származó inoformációink szerint a cég 4-8 ezer dolgozó leépítését tervezi."

Szakértők szerint azonban a munkaerőállomány csökkentése nem mindenható megoldás, ugyanis rövid távon csökkenti a költségeket, de hosszú távon komoly forgalomkiesést okozhat. Sacchonaggi szerint a leutóbbi elbocsátások után például problémák adódtak az ügyféltámogatással.

Milunovich szerint a Sun üzletmenetét elsősorban az veszélyezteti, hogy erőteljesen ragaszkodik a SPARC processzorokhoz és a Solaris operációs rendszerhez. "A vállalat azt kockáctatja, hogy a nagyvállalati számítástechnika Apple-jévé válik" -- mondta Milunovich.

A vállalat ugyan nemrégiben mutatta be Cobalt LX50 általános célú linuxos szerverét és a jövőben Linux operációs rendszert futtató asztali gépek forgalmazását is tervezi, Milunovich szerint ezek csak akkor lehetnek sikeresek, ha megfelelően pozícionálják őket a piacon.

"A Sun már nem tudja biztosítani a forgalom növekedését, Scott McNealy vezérigazgatónak ezért gyorsan kell cselekednie és nyereségessé kell tennie a céget. Szerintem a legfontosabb kérdés nem is az, hogy mikor, hanem hogy hogyan" -- mondta Milunovich.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról