Szerző: Ady Krisztián

2002. október 16. 10:26

Az Intel negyedéves nyeresége elmaradt a várakozásoktól

Andy Bryant
Andy Bryant
[WSJ, CNET] Az Intel tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatának forgalma szinten maradt a tavalyi harmadik negyedéves adatokkal, míg nyeresége nem érte el az elemzők által előre jelzett szintet. A jelenlegi negyedik negyedévre igen mérsékelt bevételnövekedést vár a cég, kiábrándítóan alacsony haszonrés mellett.

Az Intel a harmadik negyedévben 6,5 milliárd dolláros árbevételt realizált, ami megfelel a Wall Street várakozásainak, és gyakorlatilag megegyezik a tavalyi év hasonló időszakának 6,55 milliárd dolláros forgalmával. A vállalat nettó nyeresége 686 millió dollárra, részvényenként 10 centre rúgott, szemben a tavalyi év harmadik negyedévében elért 106 millió dolláros, részvényenként 2 centes profittal. A felvásárlásokkal kapcsolatos 108 millió dolláros költségeket nem számolva a nyereség részvényenként 11 centet tett ki, ami alatta marad a Thomson First Call által megkérdezett elemzők 13 centes várakozásainak.

Az elemzőket meglepte, hogy a cég bruttó haszonrése megmaradt a második negyedéves 49%-os szinten. Júliusban az Intel még úgy számolt, hogy a negyedév során 51% körüli értékre tornássza fel a bruttó haszonrést. A cég ugyanakkor közölte, hogy várhatóan a negyedik negyedév során sem nő ez az érték. Egyben a negyedév során értékesített mikroprocesszorok kedvezőtlen összetételének köszönhetően tovább csökkent a termékek átlagos eladási ára is.

Andy Bryant, a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a harmadik negyedévben a gyenge forgalom mellett a gyártási költségek várt csökkenésének elmaradása is negatív hatással volt az eredményekre. Ezért a cég tovább csökkenti az idei évre előirányzott tőkeberuházási keretét a második negyedévben meghatározott 5-5,2 milliárd dollárról 4,7 milliárd dollárra. Az év elején a cég még 5,5 milliárdos tőkeberuházásokkal számolt.

Paul Otellini, az Intel elnöke ugyanakkor közölte, hogy számításaik szerint a cég további három százalékponttal növelte processzorpiaci részesedését a negyedév során. Azonban amint Bryant hozzátette: "Növeltük piaci részesedésünket, csökkentettük tőkeberuházásainkat és alkalmazottaink számát, azonban a kereslet továbbra is gyenge." A pénzügyi vezérigazgató azt is kilátásba helyezte, hogy -- amennyiben az elkövetkező egy évben sem nő jelentősen a kereslet -- a költségek csökkentése érdekében a vállalat megfontolja régebbi gyárainak bezárását.

A vállalat a jelenlegi negyedik negyedévre 6,5-6,9 milliárd dolláros árbevételt vár, míg az elemzők korábban 6,92 milliárd dolláros forgalmat jeleztek előre. Az elmúlt években az év utolsó negyedévében többnyire 6 és 13 százalék közötti forgalomnövekedést ért el a cég, azonban a jelenlegi legoptimistább előrejelzés is csupán 6%-os növekedéssel számol.

A rendes kereskedésben az Intel-papírok értéke 9,4%-kal 16,52 dollárra nőtt, azonban az eredmények nyilvánosságra hozatala után, a tőzsdezárás utáni kereskedésben 13%-kal 14,39 dollárra csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról