:

Szerző: castor

2002. október 14. 13:50

A Lehman Brothers megjegyzései nyomán 11%-kal emelkedett az IBM részvényárfolyama

[Bloomberg, WSJ] Az IBM részvényárfolyama pénteken 6,34 dollárral (11,01%-kal) 63,92 dollárra emelkedett, miután Dan Niles, a Lehman Brothers Holdings elemzője megemelte a világ legnagyobb számítógépgyártójának részvénybesorolását, és a 2003-as kilátásokat illetően is optimista volt. Az IBM részvényárfolyama 2001 januárja óta nem emelkedett ilyen mértékben.

[Bloomberg, WSJ] Az IBM részvényárfolyama pénteken 6,34 dollárral (11,01%-kal) 63,92 dollárra emelkedett, miután Dan Niles, a Lehman Brothers Holdings elemzője megemelte a világ legnagyobb számítógépgyártójának részvénybesorolását, és a 2003-as kilátásokat illetően is optimista volt. Az IBM részvényárfolyama 2001 januárja óta nem emelkedett ilyen mértékben.

Niles egyebek között arról ismert, hogy az elsők között ismerte fel a lassuló keresletet az Intel és a Dell termékei iránt 2001-ben, illetve 1999-ben. A 35 éves elemző úgy véli, hogy az IBM magához fog térni a forgalom csökkenése után akkor, amikor a gazdaság nekilendül jövőre. Niles szerint a részvényárfolyam 47%-os csökkenése az idén azt jelenti, hogy a részvény újra jó befektetésnek fog számítani.

"Az amerikai eladások újra növekedni fognak. Ez az, amire már régóta vártunk" -- mondta Niles.

A Bloomberg adatai szerint az IBM-mel foglalkozó elemzők közül 16 ajánlja a vállalat részvényeinek vásárlását, míg 10 szerint érdemes megtartani a részvényeket. Laura Conigliaro, a Goldman, Sachs & Co. elemzője múlt kedden csökkentette az IBM nyereségelőrejelzését mondván, hogy az IT kiadások gyengesége 2003 első felére is kinyúlik. Conigliarónál 2001 áprilisa óta szerepel az IBM az ajánlott részvények listáján.

Az IBM-et és versenytársait érzékenyen érintette a globális IT kiadások 2000 óta tartó csökkenése. Tavaly a negyedik negyedévben 1 milliárd dollárral volt alacsonyabb a cég forgalma az előrejelzéseknél, az idén az első negyedévben ez megismétlődött. Niles pénteken közölte, hogy a vállalat harmadik negyedéves nyeresége várhatóan eléri az előrejelzéseket.

Az Armonk (New York) központú IBM a várakozások szerint részvényenként 96 centes nyereséget és 19,7 milliárd dolláros forgalmat fog bejelenteni október 16-án, vélik a First Call által megkérdezett elemzők. 2001 hasonló időszakában a nyereség részvényenként 90 cent, a forgalom pedig 20,4 milliárd dollár volt.

Az amerikai eladások növekedése némileg magasabb lesz a várakozásoknál, közölte Niles. Európa kissé le lesz maradva, mivel a vállalatok csökkentik vásárlásaikat, részben az esetleges iraki háborúval kapcsolatos aggodalmak miatt. Az IBM globális eladásai 5,7%-kal csökkentek a második és 12%-kal az első negyedévben.

A nyereség és a forgalom növelése érdekében Sam Palmisano, a cég elnök-vezérigazgató eladta az IBM veszteséges winchestergyártó részlegét. A cég augusztusban bejelentette, hogy 15 ezer állást szüntetnek meg. Október elején az IBM növelte szolgáltatási üzletágát, miután 3,5 milliárd dollárért megvette a PricewaterhouseCoopers LLP tanácsadói részlegét.

Niles egyetért azzal, hogy az esetleges iraki háború veszélyezteti az IT kiadásokat, ezzel együtt arra számít, hogy az IBM negyedik negyedéves forgalma 13%-kal fog emelkedni a harmadik negyedévhez képest. Az elemző azzal támasztotta alá véleményét, hogy a cég 15%-kal nőtt 1999 hasonló időszakában, amikor a cégek jelentősen csökkentették IT kiadásaikat a 2000. év hatásai miatt, míg a vállalat 12%-os növekedést ért el 2001-ben, amikor a technológiai kiadások a legmélyebbre süllyedtek.

Az elemző szerint az IBM forgalma 4%-kal fog emelkedni 2003-ban, "ezt támasztja alá az, hogy a globális IT kiadások várhatóan 1-2%-kal nőnek és az IBM tovább növeli piaci részesedését."

Az Electronic Data Systems Corp. (EDS), az IBM után a világ második legnagyobb számítógépes szolgáltató cégének részvényárfolyama 60 centtel (4,72%-kal) 13,30 dollárra emelkedett pénteken. Az IBM részvényárfolyama szeptemberben erősen visszaesett, amikor az EDS jelentős profitfigyelmeztetést tette közzé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.