:

Szerző: Ady Krisztián

2002. október 14. 11:09

Újra tőzsdén jegyzett cég lesz a Seagate

[Bloomberg, CNET] A Seagate Technology pénteken bejelentette, hogy benyújtotta tőzsdei bevezetési kérelmét az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC). A cég korábban már szerepelt a tőzsdén, de 2000 elején magánvállalattá alakult át, amikor a Silver Lake Partners vezette befektetői csoport közel 1,7 milliárd dollárért megvásárolta a céget.

[Bloomberg, CNET] A Seagate Technology pénteken bejelentette, hogy benyújtotta tőzsdei bevezetési kérelmét az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC). A cég korábban már szerepelt a tőzsdén, de 2000 elején magánvállalattá alakult át, amikor a Silver Lake Partners vezette befektetői csoport közel 1,7 milliárd dollárért megvásárolta a céget.

A kőkemény verseny és az alacsony nyereség sok winchestergyártót hozott kényelmetlen helyzetbe az utóbbi időben. A Seagate abban reménykedik, hogy 1 milliárd dollárhoz jut a tőzsdei bevezetés (IPO, initial public offering) révén.

Az elemzők szerint a jelenlegi piaci körülmények között merész lépés a cég részéről a tőzsdei bevezetés. "Bármely cég részére rendkívül kedvezőtlenek a jelenlegi körülmények a tőzsdei bevezetésre, mivel a várható értékelés igen alacsony lesz" -- mondta David Menlow, az IPOfinancial.com elnöke.

Az aggodalmak ellenére van egy-két dolog, ami a HDD-gyártó mellett szól. Az egyik az, hogy a vállalat nyereséges. A 2002-es pénzügyi évben a cég üzemi nyeresége 374 millió dollár, forgalma közel 6,1 milliárd dollár volt -- ez jelentős javulás a 2000-es évhez képest, amikor a vállalat forgalma közel 6,1 milliárd dollár, üzemi vesztesége pedig 285 millió dollár volt.

További pozitívum a Seagate mellett az, hogy növelte részesedését a vállalati tárolási piacon: 4 évvel ezelőtt ez 36%, az idén már 60% volt -- jórészt az IBM kárára, közölte Mark Miller, a Hoefer and Arnett elemzője, aki szerint a Seagate lépése várható volt, egyedül az időzítéssel kapcsolatban lehetnek kérdéseik a potenciális befektetőknek.

"A vállalat jelenleg nagyon jól működik, ez azonban szintén kockázatot jelenthet a befektetők részére" -- mondta Miller, aki korábban mérnökként dolgozott a Seagate-nél. "Soha nem szabad akkor megvenni a részvényt, amikor történelme legjobb negyedévét éri el a cég."

A vetélytársak egy része az egyesülést választotta annak érdekében, hogy versenyképes maradjon: a nagy rivális Maxtor 2001 áprilisában a világ legnagyobb önálló HDD-gyártójává lépett elő, amikor megvette a Quantum winchestergyártó részlegét. Az idén pedig az IBM döntött úgy, hogy eladja veszteséges HDD-üzletágát a japán Hitachinak 2,05 milliárd dollár készpénzért.

A Seagate csütörtökön jelentette be, hogy a szeptember 27-én zárult első pénzügyi negyedéves nettó nyeresége háromszorosára, 34 millió dollárról 110 millió dollárra nőtt az előző év hasonló időszakához képest, míg a cég forgalma 1,29 milliárd dollárról 1,58 milliárd dollárra emelkedett. A vállalat 16,7 millió merevlemezt adott el a negyedév során.

A Seagate ügyfelei közé tartozik többek között az EMC, a világ legnagyobb hálózati tárolásiberendezés-gyártója, valamint a Hewlett-Packard és a Dell, a világ két legnagyobb PC-gyártója, amelyek szintén jelentős szereplők a hálózati tárolási eszközök piacán.

Miller szerint a Seagate tőzsdei bevezetése emelheti a Maxtor és a Western Digital részvényárfolyamát is. "Több figyelmet kaphat a HDD szektor, és nőhet az érdeklődés e vállalatok iránt."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.