:

Szerző: Barna József

2002. október 14. 10:19

A Nortel megerősítette harmadik negyedéves előrejelzését

[Bloomberg] A kanadai Nortel Networks pénteken bejelentette, hogy harmadik negyedéves forgalma 36%-kal csökken az előző év hasonló időszakához képest. A negyedéves forgalom így 2,36 milliárd dollár körül lesz, ami megfelel a cég korábbi becsléseinek. A vállalat ezenkívül további elbocsátásokat is kilátásba helyezett. A Nortel október 17-én teszi közzé a hivatalos eredményeket.

A hírek hatására a cég részvényárfolyama 2 centtel (4,55%-kal) 46 centre emelkedett. A vállalat részvényárfolyama az idén mintegy 94%-kal zuhant le.

Észak-Amerika második legnagyobb telefonberendezés-gyártója szeptemberben kétszer is csökkentette a harmadik negyedéves előrejelzéseket, a forgalom ezek szerint körülbelül 15%-kal csökken a második negyedévben elért 2,77 milliárd dollárhoz képest. Egy évvel korábban a cég negyedéves forgalma 3,69 milliárd dollár volt.

Az elemzők és a beruházásialap-vezetők szerint a hír nem jelent túl nagy meglepetést, mivel a hivatalos eredménybejelentés csütörtökön lesz. A szakértők úgy vélik, hogy csupán kis jó hírről van szó, míg a tágabb összefüggéseket tekintve nagy kihívásokkal kell szembenéznie a Nortelnek.

"A részvényárfolyam ma emelkedett, ez jó hír. Azonban csupán valamelyest bíztató, de egyébként nem túl pozitív hír " -- mondta Duncan Stewart, a torontói Tera Capital portfoliómenedzsere.

A Brampton (Ontario) központú Nortel azt is közölte, hogy 2003 második negyedévében már 2,4 milliárd dolláros forgalom mellett sikerül nullszaldós pro forma eredményt elérni, a jelenlegi 2,6 milliárd dollárhoz képest -- ez valószínűleg arra is utal, hogy további elbocsátások várhatók a cégnél.

"Amikor egy cég csökkenti a nyereségküszöböt, akkor általában elbocsátásokra is sor kerül" -- mondta Chris Sessing, a Crowell, Weedon & Co. elemzője. "Valószínűleg lesznek gyárbezárások és más költségcsökkentési programok is, de szinte biztos, hogy a létszámcsökkentés sem marad el."

A Nortel legnagyobb vetélytársa, az amerikai Lucent Technologies pénteken tett közzé profitfigyelmeztetést a negyedik pénzügyi negyedévvel kapcsolatban, valamint bejelentette, hogy további 10 ezer főt bocsát el és 4 milliárd dollár értékben számol el egyszeri költségeket.

Frank Dunn, a Nortel elnök-vezérigazgatója közölte, hogy 2003 második negyedévében már nyereséges lesz a cég. Az elemzők kételkednek abban, hogy a cég el fogja tudni érni ezt a célkitűzést.

A vállalat legutóbb augusztus végén jelentett be elbocsátásokat, amelyek eredményeként 35 ezerre csökken a cég létszáma. Két évvel ezelőtt még 95 ezer alkalmazottja volt a Nortelnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.