Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 14. 10:00

A Lucent profitfigyelmeztetést és jelentős elbocsátásokat jelentett be

[Bloomberg, CNET, WSJ] A Lucent Technologies pénteken bejelentette, hogy a korábban vártnál jelentősen nagyobb lesz a negyedik pénzügyi negyedéves vesztesége. A cég egyúttal azt is közölte, hogy további 10 ezer alkalmazottat bocsátanak el, ennek eredményeként a vállalat létszáma 35 ezer főre csökken jövő szeptemberre.

A távközlési berendezéseket gyártó Lucent korábban azt jelezte előre, hogy a negyedik pénzügyi negyedévben a veszteség részvényenként 45 cent körül lesz, a cég immár részvényenként 65 centes veszteségre számít. A végleges eredményeket a cég október 23-án teszi közzé.

A Lucent nemrég közölte, hogy a negyedik pénzügyi negyedéves forgalom 20-25%-kal 2,95 milliárd dollárra csökken a harmadik pénzügyi negyedévhez képest.

A Lucent annak tulajdonítja a veszteség növekedését, hogy jelentős átszervezést hajtottak végre annak érdekében, hogy a vállalat még 2,5 milliárd dolláros forgalom mellett is nullszaldós tudjon lenni. A cég arra számít, hogy 1 milliárd dolláros átszervezési költséget lesz kénytelen elkönyvelni, ezenkívül további 3 milliárd dolláros egyszeri költségek várhatóak a nyugdíjalap csökkenése miatt.

"Az ügyfeleinkkel folytatott párbeszéd alapján befektetéseinket azokra piaci lehetőségekre összpontosítjuk, amelyek segítenek nekik a meglévő hálózatok bővítésében és következő generációs szolgáltatásokat kínálnak" -- mondta Patricia Russo, a cég elnök-vezérigazgatója.

Russo kijelentette, hogy a cégnek elegendő készpénze van a visszaesés túléléséhez, a költségcsökkentések pedig jelentősen csökkenteni fogják a cég veszteségeit az október 1-én indult új pénzügyi évben.

"Megtesszük azokat a lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy újra nyereségessé váljon a cég" -- mondta Russo. "A vállalatnak elegendő likvid eszköze van ahhoz, hogy finanszírozzuk a működést és támogassuk az átszervezést. Amikor véget ér a mostani vihar, akkor a várakozásaink szerint piacvezető cég lesz a Lucent."

A cég megválik azoktól a termékcsaládoktól, amelyek kívül esnek azokon az üzletágakon, amelyeket a cég a legfőbb erősségének tekint, ez utóbbiak a vezeték nélküli és száloptikás berendezések, a telefon- és adathálózati kapcsolók, valamint a hálózati menedzsment szoftverek és szolgáltatások.

Russo szerint a legnehezebb időszakon már túlvan a vállalat. "Úgy véljük, hogy a 2003-as pénzügyi évben már nem lesz olyan méretű visszaesés, mint a 2002-es pénzügyi évben."

A korábban sikert sikerre halmozó Lucentet rendkívül érzékenyen érintette a távközlési szolgáltatók kiadásainak drasztikus csökkenése. A cég igen jelentős elbocsátásokra kényszerült, folyamatosan csökkentette nyereségelőrejelzéseit, és fennáll annak a veszélye, hogy törlik a tőzsdei jegyzésből a New York-i Értéktőzsdén (NYSE).

"A Lucent valószínűleg hamarosan meg fog szűnni" -- véli Eric Thorne, a Bryn Mawr Trust befektetési menedzsere. "A cég kilátásai rendkívül bizonytalanok".

"Úgy tűnik, hogy a cég közel áll a haláltusájához" -- mondta Susan Kalla, a Friedman Billings Ramsey & Co. elemzője. "Jelenleg egyetlen feladata van a vállalat vezetésének: csökkenteni a cég méretét a forgalom nagyságának megfelelően."

A Lucent egyik legnagyobb vetélytársa, a kanadai Nortel Networks pénteken bejelentette, hogy harmadik negyedéves forgalma a korábbi előrejelzéseknek megfelelően 2,36 milliárd dollár körül lesz. A Nortel azt is közölte, hogy 2003 második negyedévében már 2,4 milliárd dolláros forgalom mellett sikerül nullszaldós pro forma eredményt elérni. A Nortel október 17-én teszi közzé harmadik negyedéves eredményeit.

A Lucent részvényárfolyama pénteken 12 centtel (17,14%-kal) 58 centre csökkent. A NYSE szabályai szerint törölni kell a tőzsdei jegyzésből azt a céget, amelynek átlagos zárási részvényárfolyama az előző 30 napban 1 dollár alatt van. Az elmúlt 15 tőzsdei nap közül 14 alkalommal volt a Lucent zárási részvényárfolyama 1 dollár alatt. A vállalat 1999 decemberében érte el a csúcsot jelentő 64,69 dolláros részvényárfolyamot.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.