:

Szerző: Ady Krisztián

2002. október 10. 14:31

A TSMC szerint a félvezetőipar fellendülése csak jövőre várható

Morris Chang
Morris Chang
A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) igazgatótanácsának elnöke, Morris Chang egy sajtótjájékoztatón elmondta, hogy a félvezetőipar fellendülése várhatóan csak jövőre kezdődik meg. Chang kételkedik abban, hogy az ünnepi szezon érezhető hatással lenne a chipeladásokra.

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójának vezetője lényegesen pesszimistább megjegyzéseket tett a közeljövővel kapcsolatban. Elemzők szerint már maguk a gyártók sem reménykednek igazán abban, hogy az ünnepi szezon erős lesz.

"Az igazgatótanács elnökének megjegyzései azt jelentik, hogy továbbra is alig van változás a keresleti oldalon" -- mondta Rick Hsu, a tajvani Nomura Securities elemzője. "Júliusban Chang azt mondta, hogy a stagnálás három-hat hónapig tart majd. Most már bizonyos, hogy legalább hat hónap lesz."

Hsu elmondta, hogy a vezető grafikus cégek, mint az ATI és az NVIDIA is csökkentették megrendeléseiket, az egyedüli szektor, amely továbbra is növekedik, az a vezeték nélküli hálózati eszközökbe és mobiltelefonokba szánt chipek piaca. Elemzők szerint a TSMC, illetve legnagyobb riválisa, a UMC a decemberi negyedévben várhatóan 10-20 százalékos forgalomcsökkenést szenvednek el.

A TSMC tegnap jelentette be, hogy a szeptemberi negyedévben a forgalom az előző negyedévhez képest mintegy 10 százalékkal 1,1 milliárd dollárra csökkent. A UMC ugyanebben az időszakban 546 millió dolláros forgalmat ért el, amely 3 százalékkal alacsonyabb az előző negyedéves szintnél.

Kevés remény van arra, hogy a kedvezőtlen körülmények hamarosan javulni fognak, ezért a várakozások szerint a TSMC és a UMC október végén be fogja jelenteni, hogy csökkentik 2002-es tőkeberuházásaikat, vélik egyes elemzők. Korábban a TSMC kevesebb, mint 2 milliárd dollárra, míg a UMC 1,6 milliárd dollárra csökkentette tőkeberuházásait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.