:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 9. 14:18

A VIA bemutatta Hi-Fi PC koncepcióját

A VIA Technology Forum keretében a VIA bemutatta Hi-Fi PC koncepcióját, amely gyakorlatilag egy PC-alkatrészekből épített szórakoztatóelektronikai berendezés.

A VIA Technology Forum keretében a VIA bemutatta Hi-Fi PC koncepcióját, amely gyakorlatilag egy PC-alkatrészekből épített szórakoztatóelektronikai berendezés.

A vadonatúj EPIA M alaplapra épülő számítógép többek között CD-, DVD-, VCD- és MP3-lejátszásra használható. A formatervezett alumíniumházba épített gép egy szórakoztatóelektronikai készülék designját egyesíti a PC rugalmasságával, bővíthetőségével és funkcionalitásával.

A Hi-Fi PC szíve és lelke a Mini-ITX formátumú EPIA M alaplap, amely az integrált "VIA CastleRock" videovezérlőt tartalmazó CLE266 chipkészletre épül. Az alaplapra integrált processzor VIA C3. Az EPIA M ezen felül integrált Ethernet-vezérlőt, TV-kimenetet, FireWire-vezérlőt és 5.1 csatornás hangchipet is tartalmaz. A memória legfeljebb 1 Gbyte lehet.


VIA EPIA M

A Hi-Fi PC érdekessége az egyedi infravörös távirányító, amelynek segítségével a gépre telepített multimédiás alkalmazásokat lehet működtetni. Említésre érdemes ezen felül a BIOS-ban található "PlayNow!" funkció, amely gyakorlatilag egy teljes értékű DVD/CD-lejátszó. Használatához csak a számítógép bekapcsolására van szükség, az operációs rendszert el sem kell indítani.

A VIA koncept-designja egy formatervezett SkyHawk alumíniumházban kapott helyet, amelyhez egyedi kivitelű 2.1 csatornás hangszórórendszer is tartozik. A számítógép mindössze 19x19x34 centiméter nagyságú. A tajvani cég bejelentése szerint számos ipari szereplővel működik együtt annak érdekében, hogy a Hi-Fi PC-hez hasonló készülékek már a jövő év első negyedévében piacra kerülhessenek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.