:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. október 8. 13:58

A Gartner Dataquest szerint jövőre 7%-kal emelkednek a globális technológiai kiadások

[EBN] A Gartner Dataquest piackutató vállalat hétfőn közölte, hogy a globális technológiai kiadások az idén várhatóan 3,4%-kal, jövőre pedig 7%-kal fognak nőni. Ez az előrejelzés több százalékkal elmarad a korábbi becslésektől.

[EBN] A Gartner Dataquest piackutató vállalat hétfőn közölte, hogy a globális technológiai kiadások az idén várhatóan 3,4%-kal, jövőre pedig 7%-kal fognak nőni. Ez az előrejelzés több százalékkal elmarad a korábbi becslésektől.

A Gartner szerint a vállalati kiadások a korábbi várakozásoknál rosszabbul alakulnak. Roger Fulton, a Gartner elemzője úgy véli, hogy a cégek nem bizakodóak a gazdaságot és a technológiai szektort illetően, márpedig e téren fordulatra van szükség ahhoz, hogy a kiadások újra emelkedjenek.

"A fordulat időpontja újabb fél évvel kitolódott" -- mondta Fulton. A gazdasági visszaesés közepette a nagyvállalatok csökkentik kiadásaikat, mivel aggódnak a nyereségességgel kapcsolatban.

John Chambers, a Cisco Systems elnök-vezérigazgatója a Gartner hétfői konferenciáján kijelentette, hogy a cég ügyfelei egyre kevésbé képesek előrejelezni közeljövőbeni üzletmenetüket. "Az előreláthatóság jelentősen csökkent az utóbbi időben" -- mondta Chambers.

A Gartner szerint a PC-k, a belépő szintű szerverek és az infrastruktúra-szoftverek lesznek a lista elején akkor, amikor a vállalatok végre újra elkezdik bevásárlásaikat.

A Gartner a 2002-es technológiai kiadásnövekedési előrejelzést 7,6%-ról 3,4%-ra csökkentette. A piackutató vállalat szerint az új számítógépek forgalmának csökkenését ellensúlyozni fogják a szoftverek, a szolgáltatások és a távközlési termékek eladásai.

2003-ra a Gartner 7%-os kiadásnövekedést vár a korábban előrejelzett 9,6% helyett, mivel a hardvereladások ha lassabb ütemben is, de várhatóan emelkedni fognak.

Számos technológiai cég, közöttük az AMD, az EMC és az EDS jelentett be az utóbbi hetekben jelentős profitfigyelmeztetést.

A vállalatok igyekeznek új piacokra betörni a növekedés érdekében. A Cisco például jelentős erőfeszítéseket kezdett tenni az adattárolási piacon, mivel immár ez utóbbi terület is a vállalati hálózatok fontos része. Chambers hétfőn elmondta, hogy a cég várhatóan a tárolási szoftverekkel foglalkozó Veritas Software-rel fog együttműködni e piacon.

A Gartner szerint a technológiai cégek forgalma 2002-ben 2300 milliárd dollár, 2003-ban 2460 milliárd dollár lesz világszerte, szemben a 2001-es 2230 milliárd dolláros szinttel. 2001-ben a technológiai kiadások 0,4%-kal csökkentek.

Az idén a hardverforgalom 323,3 milliárd dollárra fog csökkenni a piackutató cég szerint, jövőre 338,8 milliárd dolláros forgalom várható. A Gartner szerint a PC-piac enyhén emelkedni fog az idén.

A szolgáltatásokból származó forgalom 2002-ben 2,8%-kal 557,5 milliárd dollárra fog emelkedni a 2001-es 542,3 milliárd dollárhoz képest. 2003-ban a szolgáltatások 7,1%-kal 597,1 milliárd dollárra fognak emelkedni.

A távközlési és hálózati forgalom 2002-ben 1340 milliárd dollár lesz, ez 4,8%-os növekedés 2001-hez képest. 2003-ban további 7,5%-os emelkedés és 1450 milliárd dolláros forgalom várható, közölte a Gartner.

A szoftvereladások 3,6%-kal 77 milliárd dollárra emelkednek 2002-ben, míg jövőre további 6,5%-os emelkedés és 82 milliárd dolláros forgalom várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.