:

Szerző: Vörös Péter

2002. október 8. 12:48

Fejlemények a W3C szabadalmi tervezetének ügyében

A HP-től nemrég kilépett Bruce Perens a

A HP-től nemrég kilépett Bruce Perens a Linux Weekly News-nak írott levelében beszámolt arról, hogy a W3C szabadalmi tervezettével foglalkozó bizottság (amelynek Perens is tagja) a tervezet jogdíjmentes változatát fogadta el.

A W3C független fejlesztőket, szoftvercégeket, tudományos szervezeteket tömörít, szakemberei időről időre felülvizsgálják, kibővítik, fejlesztik a weben általánosan használt ajánlások definícióit. A W3C műhelyéből kerültek ki az olyan széles körben elfogadott ajánlások, mint a HTML, a CSS, a PNG vagy az XML.

A szervezet által alkotott ajánlásokban eddig vagy nyilvánosan elérhető technológiákat használtak, vagy olyan szabadalmazott technológiákat, amelyek tulajdonosaival megegyeztek, hogy nem fognak jogdíjat kérni a szabadalom nyilvános használatáért. Az elmúlt év őszén azonban a W3C egy olyan javaslatot bocsátott nyilvános vitára, amely megengedte volna cégek számára, hogy jogdíjat szedjenek a jövőben születő, a W3C által elfogadott ajánlásokban felhasznált technológiák alkalmazása után.

A javaslat hatalmas ellenkezést váltott ki a szabad szoftverek, illetve a nyílt forráskódú szoftverek híveinek körében, mert olyan helyzet is előállhatott volna, hogy a jövőben csak védjegyzett szoftverekbe kerül majd bele a legfrissebb webes szabványok támogatása, hiszen a szabad és a nyílt forráskódú szoftverek természetével nem fér össze a kötelezően, minden felhasználó által fizetendő jogdíj. A W3C ezt követően változtatott álláspontján és a tervezettel foglalkozó bizottságba a nyílt forráskódú fejlesztések néhány képviselőjét (köztük volt Bruce Perens is) meghívta.

A most meghozott döntés után a tervezetet újra nyilvános vitára fogja bocsátani a W3C, ám ezúttal várhatóan elmarad a tiltakozási hullám.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.