Szerző: Ady Krisztián

2002. október 8. 10:06

Compaq Evo N1015v: az eddigi legolcsóbb laptop a HP-től

[CNET] A Hewlett-Packard hétfőn mutatta be új, mobil Athlon XP-alapú laptopját, a Compaq Evo N1015v-t, amelynek legolcsóbb változata 899 dollárba (~225 ezer Ft-ba) kerül. Ez a vállalat által eddig kínált legolcsóbb notebook.

Helen Daniel, a HP notebook-divíziójának termékmenedzsere elmondta, hogy a Compaq Evo N1015v laptopot főként a kisvállalati, az oktatási és a kormányzati piacra szánják. A 899 dolláros alapkonfigurációban mobil Athlon XP 1400+ processzor, 13,3"-os kijelző, 20 GB-os merevlemez és 128 MByte RAM van.

Az "új HP" jelentősen agresszívabbá vált a laptop piacon: mióta befejeződött a HP-Compaq egyesülés, a korábbi éveknél sokkal nagyobb ütemben állnak elő új termékekkel és sokkal gyorsabban csökkentik a notebookok árát. Annak ellenére, hogy a Compaq a HP részévé vált, a cég (nagyon helyesen) továbbra is használja a Compaq márkanevet a laptopokon és asztali PC-ken.

Az új laptop termékcsalád alacsonyabb árai részben annak köszönhetők, hogy a HP az AMD processzorok használata mellett döntött. A HP a legnagyobb PC-gyártó, amely használ AMD chipeket. Az AMD processzorai gyakran jelentősen olcsóbbak az Intel chipjeinél.

A HP AMD processzorokat használ a kisvállalatoknak szánt asztali PC-knél és laptopoknál. Az új hordozható gépek az Evo N115 termékcsaládot váltják fel, amelyben szintén AMD processzorok ketyegtek.

"Ezzel együtt is az árcsökkentések mértéke arra utal, hogy a cég nyilvánvalóan csökkenti haszonrését" -- közölte Matt Sargent, az ARS piackutató cég elemzője.

Daniel nem kívánt megjegyzést fűzni a haszonréssel kapcsolatban, de annyit elmondott, hogy a vállalat igyekszik versenyképes maradni, ami elég nehéz egy viszonylag lassú piacon.

A cég legnagyobb vetélytársa, a Dell szintén csökkenti árait. Amint arról beszámoltunk, a Dell egyes, a vállalati piacra szánt Latitude notebookjainál a vevőknek nem kell fizetniük a processzor upgrade-ekért. Ez azt jelenti, hogy azonos árat kell fizetni bizonyos modellek 1,7, 1,8 és 2 GHz-es processzorral felszerelt változataiért. A Dell képviselője elmondta, hogy ezt a stratégiát most először alkalmazza a cég.

A HP természetesen többféle konfigurációban fogja kínálnia a Compaq Evo N1015v-t. 999 dollárért például a vevő az alapváltozathoz képest kap még egy Wi-Fi modult a vezeték nélküli hálózati csatlakozáshoz, ezt a Compaq számítógépeken található MultiPort aljzathoz kell csatolni. Más modellekben pedig egyebek között nagyobb kijelző és gyorsabb processzor található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról