Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. október 7. 10:30

A Cisco forgalma csökkenhet a jelenlegi negyedévben

[Bloomberg] Egyre több elemző véli úgy, hogy a Cisco Systems jelenlegi, első pénzügyi negyedéves forgalma várhatóan csökkenni fog az előző negyedévhez képest, mivel a gyenge gazdaság miatt csökkennek az ügyfelek kiadásai. Öt negyedév óta ez lenne az első visszaesés a vállalat forgalmában.

[Bloomberg] Egyre több elemző véli úgy, hogy a Cisco Systems jelenlegi, első pénzügyi negyedéves forgalma várhatóan csökkenni fog az előző negyedévhez képest, mivel a gyenge gazdaság miatt csökkennek az ügyfelek kiadásai. Öt negyedév óta ez lenne az első visszaesés a vállalat forgalmában.

Tim Luke, a Lehman Brothers elemzője szerint a Cisco forgalma az október 26-án záruló pénzügyi negyedévben 5,5%-kal, 4,56 milliárd dollárra csökken az előző negyedéves 4,83 milliárd dollárról. A First Call által megkérdezett elemzők szerint a forgalom 4,87 milliárd dollárra fog emelkedni a jelenlegi negyedévben. A Cisco nem változtatta meg augusztusi előrejelzését, mely szerint a forgalom változatlan marad vagy enyhén emelkedik a negyedik pénzügyi negyedévhez képest.

Az utóbbi három hétben a cég részvényárfolyama 28%-kal csökkent, mivel aggodalmak merültek fel azt illetően, hogy csökken a vállalat forgalma és nyeresége. A nagyvállalatok továbbra sem növelik hálózati berendezésekre szánt kiadásaikat, míg a telefon- és internetszolgáltatók csökkentik beruházásaikat.

"Határozottan emelkedett annak a valószínűsége, hogy a Cisco forgalma csökkeni fog" -- mondta Harshal Shah, a Fremont Investment Advisors elemzője.

A cég részvényárfolyama pénteken 36 centtel (3,67%-kal) 9,46 dollárra csökkent, ez volt a legalacsonyabb árfolyam 1998 januárja óta (figyelembe véve az időközben végrehajtott részvénydarabolást). A céget 1990-ben vezették be a tőzsdére, azóta először fordult elő az (múlt csütörtökön), hogy 10 dollár alá esett a részvényárfolyam.

Az egy évvel ezelőtti hasonló negyedévben a cég nettó vesztesége 268 millió dollár, forgalma 4,45 milliárd dollár volt. A First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 13 centes pro forma nyereségre számítanak a jelenlegi negyedévben.

Szeptember 23-án John Chambers, a vállalat elnök-vezérigazgatója egy befektetői konferencián elmondta, hogy pár hónappal ezelőtthöz képest az elnök-vezérigazgatóknak jóval nehezebb előrejelezni a közeljövőt -- ennek hatására néhány elemző rögtön leszállította a cég forgalom- és nyereségelőrejelzését. A Cisco szeptember 18-án közölte, hogy a teljesítésre váró rendelések körülbelül 30%-kal csökkentek az elmúlt egy évben.

A Ciscóhoz hasonlóan az EMC is a nagyvállalatoktól szerzi bevételei döntő részét. "Az EMC bejelentés azért is volt olyan brutális, mert jól mutatta, milyen nehéz előrejelezni a közeljövőt" -- mondta Shah.

Luke szerint a cég megrendelései tovább gyengülnek a jelenlegi negyedévben. Az amerikai kereslet "enyhült", az európai "tompa", az ázsiai (Japán nélkül) "valamivel erősebb", míg a japán "gyenge maradt".

Nikos Theodosopoulos, a UBS Warburg elemzője szerdán közölte, hogy a cég első pénzügyi negyedéves forgalma 2%-kal fog csökkenni az előző negyedévhez képest. Theodosopoulos azt is megjegyezte, hogy a várakozások szerint a részvényárfolyam 14 dollárra fog emelkedni, bár előfordulhat az is, hogy 8,30 dollárra csökken.

Szeptember 24-én Lissa Bogaty, a Credit Suisse First Boston elemzője részvényenként 58 centről 56 centre csökkentette a cég 2003-as pénzügyi éves nyereségelőrejelzését, míg a forgalombecslést 19,6 milliárd dollárról 19,3 milliárd dollárra vitte le. Bogaty szerint a cég első pénzügyi negyedéves forgalma 0,5%-kal 4,81 milliárd dollárra csökken.

Mark Sue, a C.E. Unterberg, Towbin elemzője hasonlóan vélekedik a cég forgalmi kilátásairól, bár "piaci teljesítmény"-ről "vétel"-re emelte fel a részvény két hónapos besorolását. Sue szerint a részvényárfolyam már tükrözi a befektetők leszállított várakozásait. "Úgy véljük, hogy a Cisco lehagyja a versenytársakat. A cég továbbra is az iparág vezetője."

Abby Smith, a Cisco szóvivője elmondta, hogy ma a Gartner piackutató cég szervezésében lesz egy kérdezz-felelek műsor a cég elnök-vezérigazgatójával, ebben azonban Chambers nem fogja kommentálni a cég első negyedéves eredményeit. Az Orlandóban (Florida) megrendezendő esemény időpontja hazai idő szerint délután negyed öt és az érdeklődők az interneten keresztül figyelemmel kísérhetik azt.

A cég a negyedéves eredményeket hivatalosan november 6-án teszi közzé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról