Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 7. 09:36

Az Orange SA e hónapban piacra dobja Microsoft Smartphone 2002 alapú mobiltelefonját

[WSJ] Úgy tűnik, hogy hamarosan eldördül a startpisztoly és piacra kerülnek az első Microsoft Smartphone 2002 alapú mobiltelefonok, és a szoftvergyártó óriás immár betörhet a globális mobiltelefon-piacra. Az Orange SA, a France Telecom mobiltelefon-szolgáltató leányvállalata bejelentette, hogy a tervek szerint még októberben piacra dobja az első Smartphone 2002 alapú mobiltelefonokat Nagy-Britanniában. Az új mobiltelefont a tajvani High-Tech Computer Corp. (HTC) gyártja.

[WSJ] Úgy tűnik, hogy hamarosan eldördül a startpisztoly és piacra kerülnek az első Microsoft Smartphone 2002 alapú mobiltelefonok, és a szoftvergyártó óriás immár betörhet a globális mobiltelefon-piacra. Az Orange SA, a France Telecom mobiltelefon-szolgáltató leányvállalata bejelentette, hogy a tervek szerint még októberben piacra dobja az első Smartphone 2002 alapú mobiltelefonokat Nagy-Britanniában. Az új mobiltelefont a tajvani High-Tech Computer Corp. (HTC) gyártja.

Több mint egy éves késlekedés után a tervezett bemutató végre azt jelenti, hogy a Microsoft beléphet a mobiltelefon-piacra, amelyet jelenleg az olyan gyártók uralnak, mint a Nokia és a Motorola. A Smartphone 2002 operációs rendszer használatával a mobiltelefonok lényegében olyan miniszámítógépekké alakulnak át, amelyek képesek az internetezésre, videoklipek lejátszására és más multimédiás alkalmazások futtatására.

A Microsoft azért tartja fontosnak, hogy saját operációs rendszere fusson a mobiltelefonokon, hogy segítse alátámasztani azt az erőfeszítést (ld. .NET stratégia), amelynek célja egy olyan technológia kifejlesztése, amely lehetővé teszi, hogy a vállalatok az interneten keresztül kínáljanak szolgáltatásokat egy sor hordozható eszközön és PC-ken keresztül. Azonban a Nokia, a Motorola és más mobiltelefon-gyártók elutasították a Microsoftot, attól tartva, hogy csökkenhet nyereségük, és saját szoftvereket fejlesztenek. A Microsoft válaszul kisebb gyártókhoz (pl. HTC) fordult a mobiltelefonok gyártásával kapcsolatban, és megpróbálja meggyőzni a mobiltelefon-szolgáltatókat arról, hogy saját márkanevüket használják a mobiltelefonokhoz.

Az Orange szóvivője elmondta, hogy a mobiltelefon ára jelentősen a Microsoft Pocket PC operációs rendszeren (a Smartphone 2002 "lelkén") alapuló készülékek alatt lesz, de részleteket nem árult el ezzel kapcsolatban. A brit mmO2 PLC mobiltelefon-szolgáltató 625 dollárért (~155 ezer Ft-ért) árulja Pocket PC alapú mobiltelefonját előfizetéses szerződéssel. A HTC és a Microsoft szóvivői nem kommentálták az Orange bejelentést.

Az Orange mobiltelefont hamarosan más, Microsoft szoftveren alapuló készülékek követhetik. A brit Sendo mobiltelefon-gyártó cég szóvivője elmondta, hogy Európában novembertől lesznek kaphatóak a Smartphone 2002 alapú Sendo mobiltelefonok. A szóvivő nem árulta el, hogy mely szolgáltatók fogják árulni a készülékeket. Az amerikai Cingular Wireless, az SBC Communications és a BellSouth közös vállalata még az év vége előtt piacra dobja a Sendo mobiltelefonját.

A Microsoftnak némi lemaradást be kell hoznia, ugyanis mind a Palm, mind a londoni központú Symbian-konzorcium (élén a Nokiával) kifinomult operációs rendszereket fejlesztenek multimédiás mobiltelefonokhoz. A Nokia június végén dobta piacra a Symbian alapú mobiltelefonját. Richard Windsor, a Nomura londoni elemzője szerint a finn cég ez év végéig több mint 2 millió darabot ad el ebből a készülékből. A Symbian licencelői között van a világ legtöbb nagy mobiltelefon-gyártója.

A Microsoft annak idején arra számított, hogy a Smartphone 2002 alapú gépek már a tavalyi év végén piacra kerülnek. A céghez közel álló források szerint azonban a cégnek komoly gondjai merültek fel azzal kapcsolatban, hogy hibátlan szoftverrel rukkoljon elő e számára korábban ismeretlen terepen, ti. a mobiltelefon-hálózati kapcsolat irányításában. A Vodafone Group PLC, Európa legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója több mint egy évig tesztelte a Sendo-Microsoft mobiltelefont, de eddig nem dobta piacra a készüléket. A T-Mobile (a Deutsche Telekom mobiltelefonos leányvállalata) szintén tesztel Smartphone 2002 alapú mobiltelefonokat, de az idén várhatóan nem fogják megjelentetni azokat, közölte a cég szóvivője.

A Smartphone 2002-ben nincs beépített Java-támogatás, pedig ezt a programnyelvet használja sok mobiltelefon-szolgáltató letölthető játékokhoz és más alkalmazásokhoz. A Sendo szeptemberben bejelentette, hogy hozzáadja a Java-támogatást a Microsoft Smartphone 2002 alapú "Z100" típusjelű mobiltelefonjához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról