:

Szerző: Ady Krisztián

2002. október 7. 00:14

Újabb állomás a Dell-HP/Compaq laptop háborúban: ingyenes processzor upgrade

[CNET] A Dell korábban is csábított már el vevőket ingyenes memória, HDD, és optikai meghajtó upgrade-ekkel, most eljött az ingyenes megahertzek ideje is. A vállalat egyes Latitude notebookjainál a vevőknek nem kell fizetniük a processzor upgrade-ekért.

[CNET] A Dell korábban is csábított már el vevőket ingyenes memória, HDD, és optikai meghajtó upgrade-ekkel, most eljött az ingyenes megahertzek ideje is. A vállalat egyes Latitude notebookjainál a vevőknek nem kell fizetniük a processzor upgrade-ekért.

A vállalati piacra szánt Latitude termékcsalád C840 modelljének ára 2297 dollár 1,7 GHz-es Pentium 4 processzorral és 256 MB RAM-mal, immár azonban a modell 1,8 vagy 2 GHz-es Pentium 4 processzorral is ugyanannyiba kerül.

Ugyanez a helyzet a Latitude C640 modellekkel is, amelyek vékonyabbak és könnyebbek, de kevesebb memóriával és kisebb kapacitású winchesterrel vannak felszerelve, mint a C840-asok. Itt a 2,2 GHz-es processzor upgrade-ért plusz 100 dollárt kell fizetni, de egyébként az 1,7, 1,8 és 2 GHz-es processzorral felszerelt verziók ára azonos.

A Latitude termékcsalád többi upgrade-jéért azonban fizetni kell: például a 15"-os SXGA+ (1400x1050) kijelző helyett 150 dolláros felárért lehet UXGA (1600x1200) kijelzőt kapni.

A megahertz ráadást a jelek szerint először alkalmazza a Dell. A lépés része az utóbbi időben kiújult árháborúnak, amelyet a cég a Hewlett-Packard-dal vív a vállalati laptopok szegmensében.

"A HP elhatározta azt, hogy veszteségessé teszi a vállalati notebookokat a Dell számára" -- mondta Matt Sargent, az ARS piackutató cég elemzője. "Korábban soha nem fordult elő az, hogy a Dellnek kihívást jelentett a HP ezen a piacon".

Az árháború a nyáron kezdett felmelegedni a HP-Compaq egyesülés után. Korábban a Compaq néhány havonta, a HP pedig még ritkábban csökkentette a vállalati laptopok árait, így a Dell a megrendelésre készített gyártási módszerrel mindig olcsóbb tudott lenni e két cégnél. Az utóbbi időkben azonban a HP jóval agresszívabbá vált és egyes Evo laptopok árát három hónapon belül háromszor csökkentette, mondta Sargent.

A Dell képviselője elmondta, hogy a vállalat már néhány hete alkalmazza az ingyenes processzor upgrade árpolitikát a vevők elcsábítására. A képviselő megerősítette azt, hogy korábban nem árult a cég azonos árért eltérő processzorokkal felszerelt modelleket.

A Dell árazási politikája világosan jelzi azt, hogy a vállalati laptop szegmensben jelentkező felerősödött versenyre adott válaszról van szó. A fogyasztói piacra szánt Inspiron modelleknél ugyanakkor továbbra is fizetni kell a megahertzekért: az Inspiron 8200 1,7 GHz-es Pentium 4 processzorral felszerelt változatához képest 50 dollár pluszt kell fizetni az 1,8 GHz-es, 150 dollárt a 2 GHz-es, 550 dollárt a 2,2 GHz-es processzorért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.