Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 7. 00:46

Az Oracle szerint Európában is elkezdődött a technológiai szektor jelentős visszaesése

[Wall Street Journal] Jeff Henley, az Oracle pénzügyi vezérigazgatója pénteken kijelentette, hogy az európai technológiai szektort is kezdi érinteni az a jelentős visszaesés, amely az USA-ban már több mint egy éve tart.

[Wall Street Journal] Jeff Henley, az Oracle pénzügyi vezérigazgatója pénteken kijelentette, hogy az európai technológiai szektort is kezdi érinteni az a jelentős visszaesés, amely az USA-ban már több mint egy éve tart.

"Az utolsó negyedévben pontosan azokat a dolgokat lehetett hallani az óceán innenső oldalán, mint amit az Egyesült Államokban az utóbbi egy évben" -- mondta Henley egy interjúban, hivatkozva arra, hogy a cég szoftvereinek és szolgáltatásainak eladása egyre több időbe telik Európában is.

Az Oracle azon szoftvercégek egyike, amelyek forgalmát és nyereséget érzékenyen érinti a vállalatok technológiai kiadásának éles csökkenése. Mostanáig az európai kiadások jobban alakultak, mint az USA-ban, részben azért, mert az itteni cégeket kevésbé érintette a 2000-ben véget ért fellendülést követő rendkívül erős hanyatlás. A helyzet azonban, úgy tűnik, megváltozott az utóbbi hónapokban: más technológiai cégek, köztük az Electronic Data Systems (EDS) is megjegyezték az utóbbi időkben, hogy Európa hozzájárult a gyengébb (várható) eredményekhez.

Henley szerint az amerikai technológiai szektor már közel van a mélyponthoz és enyhe fellendülés várható 2003-ban. A vezető úgy véli, hogy Európa és Ázsia néhány negyedévvel később fogja követni az USA-t.

A pénzügyi vezérigazgató megerősítette, hogy az Oracle jelenlegi, novemberben véget érő pénzügyi negyedévében a globális forgalom körülbelül 4-7%-kal fog visszaesni a tavalyi év hasonló időszakban elért 2,38 milliárd dolláros forgalmához képest. A 2003 februárjában véget érő pénzügyi negyedévben a cég forgalma nagyjából változatlan vagy némileg alacsonyabb lesz. Henley azonban megjegyezte azt is, hogy "ebben a ciklusban előfordult már az is, hogy csalódottak voltunk".

Henley megjegyezte, hogy az utolsó negyedévben nem nagyon lehet számítani arra, hogy a vállalatok növelik technológiai kiadásaikat (elköltvén a technológiai költségvetésben még rendelkezésre álló összegeket), mivel ez tavaly sem így történt. Egyes technológiai vállalatok arra utaltak, hogy eladásaikat pozitívan érintheti az ilyen jellegű kiadásnövekedés.

A pénzügyi szakember azt is elmondta, hogy az Oracle megpróbálta elkerülni a jelentősebb elbocsátásokat Európában, de a visszaesés kiterjedése az öreg kontinensre azt is jelenti, hogy a jelenlegi negyedévre tervezett 500 fős elbocsátások nagy része Európában és Ázsiában lesz. Az előző negyedév 500 fős elbocsátásainak nagy része az USA-ban volt. A cégnek világszerte több mint 40 ezer alkalmazottja van.

Henley ugyanakkor azt is kijelentette, hogy az Oracle eredményének visszaesése nem lesz olyan súlyos Európában, mint az USA-ban volt, mivel az európai cégek technológiai túlköltekezése nem volt olyan mértékű, mint az amerikai cégeké a 1990-es évek végén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról