:

Szerző: Vörös Péter

2002. október 4. 11:19

Tíz éves mélyponton az AMD részvényárfolyama

Csütörtökön tíz éve nem látott mélységbe zuhant az AMD részvényárfolyama, miután a vállalat szerdán bejelentette, hogy harmadik negyedévében a forgalom 18 százalékkal marad el az elemzői várakozásoktól és jelentős üzemi veszteségre számít.

Csütörtökön tíz éve nem látott mélységbe zuhant az AMD részvényárfolyama, miután a vállalat szerdán bejelentette, hogy harmadik negyedévében a forgalom 18 százalékkal marad el az elemzői várakozásoktól és "jelentős" üzemi veszteségre számít.

A cég papírjainak árfolyama 1,51 dollárral, azaz 28,3 százalékkal 3,86 dollárra csökkent. 1992 júliusa nem álltak ilyen alacsonyan az AMD részvényei.

A profitfigyelmeztetés nyomán számos elemzőcég lefelé módosította az AMD papírok besorolását, illetve jelentősen csökkentették a cég közeljövőre vonatkozó pénzügyi kilátásait. A Credit Suisse First Boston szerint a vállalat készpénztartaléka rohamosan csökken, és amennyiben a közeljövőben nem változik az AMD teljesítménye, kénytelen lesz külső forrásokat bevonni a jövő évi működés finanszírozásához.

A Salomon Smith Barney szerint az AMD készpénztartaléka mintegy 1,1 milliárd dollár, de ebből 200-250 milliót már a harmadik negyedév során felélt a cég. A Credit Suisse First Boston elemzője jelentésében elmondta, hogy várakozásai szerint az elkövetkező hat negyedév során az AMD cash flow-ja negatív lesz.

A szeptember 29-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévben az AMD forgalma 500 millió dollár körül alakul, szemben a korábbi előrejelzésekkel, melyek a második negyedéves 600 millió dollárnál valamivel magasabb árbevétellel számoltak. A vállalat egyben közölte, "jelentős" üzemi veszteségre számít a negyedévben.

A Thomson First Call által megkérdezett elemzők korábban részvényenként 49 centes veszteséget prognosztizáltak 614,1 millió dolláros árbevételre. A cég a második negyedévben 184,9 millió dolláros, részvényenként 54 centes veszteséget könyvelt el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.