Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 3. 14:07

A kedvezőtlen negyedéves előrejelzés hatására 26 százalékkal csökkent az AMD részvényárfolyama

A tegnap este bejelentett kedvezőtlen hírek hatására ma reggel 10 órára a müncheni tőzsdén az AMD részvényárfolyama már 26 százalékkal esett a tegnapi záróár alá. A cég papírjainak ára 1,34 euróval 3,31 euróra csökkent.

A tegnap este bejelentett kedvezőtlen hírek hatására ma reggel 10 órára a müncheni tőzsdén az AMD részvényárfolyama már 26 százalékkal esett a tegnapi záróár alá. A cég papírjainak ára 1,34 euróval 3,31 euróra csökkent.

A szeptember 29-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévben az AMD forgalma 500 millió dollár körül alakul, szemben a korábbi előrejelzésekkel, melyek a második negyedéves 600 millió dollárnál valamivel magasabb árbevétellel számoltak. A vállalat egyben közölte, "jelentős" üzemi veszteségre számít a negyedévben. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők korábban részvényenként 49 centes veszteséget prognosztizáltak 614,1 millió dolláros árbevételre. A cég a második negyedévben 184,9 millió dolláros, részvényenként 54 centes veszteséget könyvelt el.

"Az Intel továbbra is erős nyomást gyakorol az AMD-re, egymás után mutatja be új termékeit és jelentősen csökkenti az árait" -- mondta Michelle Connell, a Wells Fargo Private Client Services alelnöke. "A kereslet gyenge és az árak is nyomottak."

A vállalat pénzügyi vezérigazgatója, Robert Rivet elmondta, hogy cége a negyedév során mindent megtett a viszonteladói csatornákban felhalmozódott raktárkészletek csökkentése és a termékösszetétel kedvező átalakítása érdekében, ez azonban negatívan befolyásolta a harmadik negyedéves eredményeket és az átlagos eladási árakat.

Elemzők szerint az AMD a negyedév során átlagosan 50 dollárért értékesítette processzorait, ami a rivális Intel átlagos árainak harmada. E lépések azonban, tette hozzá, felkészítették a céget a negyedik negyedévben várható szezonális keresletnövekedés kezelésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról