Szerző: roberto

2002. szeptember 30. 17:08

A pénzmosás felderítésére szolgáló új megoldások az SAS-től

[Press&Inform] Az SAS ma bejelentette, hogy egy új megoldással és a szektorban szerzett tapasztalatok alapján kialakított alkalmazáscsomaggal kívánja segíteni a pénzmosás elleni küzdelmet -- elkötelezve magát ezzel a pénzügyi szolgátatók iparág-specifikus igényeinek kielégítése iránt.

[Press&Inform] Az SAS ma bejelentette, hogy egy új megoldással és a szektorban szerzett tapasztalatok alapján kialakított alkalmazáscsomaggal kívánja segíteni a pénzmosás elleni küzdelmet -- elkötelezve magát ezzel a pénzügyi szolgátatók iparág-specifikus igényeinek kielégítése iránt.

Az SAS pénzmosás elleni megoldásával a pénzintézetek hatékonyabban deríthetik fel és jelenthetik a bűncselekmény gyanújára utaló pénzügyi tevékenységeket. Így csökkenthetőek a kockázatok, kielégíthetőek a vonatkozó szabályozói előírások, és ezzel egyidejűleg megtartható, illetve visszanyerhető az ügyfelek és a befektetők bizalma is. Az SAS megoldása lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy tovább finomítsák a felderítést támogató lépéseket és annak logikáját, ezáltal pontosabban megragadhatóak a kivételes események a vállalakozás egészén belül. A megoldás működési mechanizmusa folyamatosan finomítható, ami növeli a felderítési arányt, viszont csökkenti a tévesen pozitívnak ítélt esetek számát.

"A SAS piacvezető adatkezelési és statisztikai technológiájára épülő, pénzmosás elleni megoldása olyan stratégiai alkalmazás is egyben, amelynek további kiterjesztésével lefedhetőek a pénzintézetek egyéb igényei is, pl. a csalásfelderítés vagy az ügyfélkapcsolat-menedzsment" -- mondta Alan Young, az Aberdeen Group pénzügyi elemzésekkel foglalkozó kutatási igazgatója.

Az SAS pénzmosás elleni megoldása az SAS Risk Management for Banking része, amely napjainkban jelent meg a cég kínálatában, mint a vállalati szintű kockázatkezelést támogató szoftvercsomag. A megoldás bankspecifikus, integrált és nyitott architektúrára épül. Az információkat különböző adatforrásokból képes összegyűjteni, a megfelelő adatokat ezt követően használható tudássá alakítja át, végül rámutat a pénzmosásra utaló tevékenységekre. Az eredményeket hatékonyan képes kommunikálni a legkülönbözőbb módokon.

A megoldás lehetővé teszi felhasználói számára, hogy módosítsák vagy priorizálják a pénzmosás gyanús esetek felderítésének logikáját. A szervezetek saját maguk által kialakított logika segítségével is rögzíthetik a gyanús eseteket, akár több szervezeti egységre kiterjedően is. A fejlett elemzési modellek biztosítják azt a tudást, amelynek segítségével tovább finomíthatóak a meglévő felderítési szabályok, illetve újak alakíthatóak ki annak érdekében, hogy az automatikus felderítést biztosító "engine" még hatékonyabban működhessen. Az elemzések segítik a gyanús esetek súlyának megítélését is, így az események jelentőségüknek megfelelően rangsorolhatóak. Ez alapján a bűncselekmények felgöngyölítésére irányuló erőfeszítések is hatékonyabbá válnak. Az ügyféladatok folyamatosan összevethetőek a bűnügyi hatóságok és a felügyeleti szervek által nyilvántartott "fekete lista" tartalmával is.

Az SAS új Pénzügyi Alkalmazáscsomagja azokat a megoldásokat foglalja magába, amelyek kifejezetten banki (lakossági és vállalati), befektetési szolgáltatói (lakossági és intézményi) és biztosítói igényeket elégítenek ki. Ezek felölelik a csalásfelderítéstől és pénzmosás megelőzéstől a vállalati szintű kockázatkezelésig, vagy a marketing erőfeszítések hatékonyságának növeléséig terjedő problémákat.

Az alkalmazások jelenleg csak az amerikai piacon állnak rendelkezésre, de a tervek szerint rövid időn belül nemzetközi szinten is elérhetővé válnak a pénzintézetek számára. A feladatorientált csapat az SAS 26 éves iparági tapasztalatait fogja munkára, hogy a szervezetek az ügyfél-, működési- és szállítói adataikat tudássá alakítva gyors, pontos és jövedelmező üzleti döntéseket hozhassanak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról