:

Szerző: Ady Krisztián

2002. szeptember 30. 13:59

Másolásvédelemmel kapcsolatos jogviták miatt később jelenhet meg az új Bon Jovi album

[CDR-info] Az új, Bounce című Bon Jovi album, mely eredetileg 2002. október 8-án kerülne a rajongókhoz, a lemezen alkalmazott másolásvédelemmel kapcsolatos jogviták miatt feltehetően csak később fog megjelenni. Az albumon használt technológia miatt ugyanis az azt fejlesztő cég, a DownloadCard beperelte az együttes kiadóját, a Universal Musicot.

[CDR-info] Az új, "Bounce" című Bon Jovi album, mely eredetileg 2002. október 8-án kerülne a rajongókhoz, a lemezen alkalmazott másolásvédelemmel kapcsolatos jogviták miatt feltehetően csak később fog megjelenni. Az albumon használt technológia miatt ugyanis az azt fejlesztő cég, a DownloadCard beperelte az együttes kiadóját, a Universal Musicot.

Az új Bon Jovi album borítójában egy sorozatszám található, mely különleges tartalomhoz nyújt hozzáférést az együttes weblapján. A DownloadCard sérelmezi, hogy a hozzáférést lehetővé tévő alkalmazást a cég fejlesztette, s az jogtalanul található meg a kiadásra kerülő albumon.

A DownloadCard anyagi ellenszolgáltatást kér a szoftverért cserébe. A Universal Music egyelőre nem kommentálta a történteket, s azt sem árulta el, hogy valóban később kerül-e a boltok polcaira az új Bon Jovi album.

Nemrég a dél-kaliforniai fogyasztók nevében egy egyesült államokbeli ügyvédi iroda pert indított a legnagyobb öt lemezkiadó vállalat ellen. A beadvány szerint a másolásvédelemmel ellátott CD-lemezek nem felelnek meg a szabványoknak, és ezért vagy meg kell tiltani azok forgalmazását, vagy kötelezővé kell tenni a felhasználókat az esetleges hibákra figyelmeztető matricák alkalmazását a védelemmel ellátott lemezeken.

Az ügy az első olyan jogi kísérlet, mely iparági szinten kíván foglalkozni a fogyasztókat gyakorta hátrányosan érintő másolásvédelmi technológiákkal. E módszereket, melyeket a jogaikat az illegális másolatok ellen védeni igyekvő lemezkiadók egyre gyakrabban alkalmaznak, korábban kritizálták amerikai szenátorok csakúgy, mint a kompakt lemezek megalkotásában oroszlánszerepet játszó Philips is. A felmerült kritikák szerint a jelenlegi másolásvédelmi eljárásokkal ellátott lemezek hibásak, és megakadályozzák a fogyasztókat abban, hogy saját használatra törvényes másolatot készítsenek azokról.

A perben alperesként van megnevezve a világ legnagyobb öt lemezkiadó cége: a Universal Music Group, a BMG Entertainment, az EMI, a Sony Music Entertainment és a Warner Music.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége, a Recording Industry Association of America (RIAA) közleményében tisztességtelennek nevezte a beadványt és a kiadók védelmére kelt. Amint azt Cary Sherman, a szervezet elnöke hangsúlyozta, a lemezkiadóknak joga van a tolvajlástól megvédeni a tulajdonukat, akárcsak mindenki másnak. A filmstúdiók, szoftver- és videojáték-kiadók már évek óta védelmi eljárásokkal igyekeznek az illegális másolás megakadályozására, és eddig még senki sem vetette fel, hogy ez a gyakorlat helytelen, mi több törvénytelen lenne, tette hozzá.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.