Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 30. 12:58

Október közepén várható ítélet az Intergraph kontra Intel szabadalombitorlási perben

Craig Barrett
Craig Barrett
Eredménytelenül zárult az Intergraph és az Intel vezérigazgatójának tárgyalása a két cég között folyamatban levő szabadalombitorlási perrel kapcsolatban. Craig Barrett és James Taylor csütörtökön találkozott, de nem sikerült megállapodniuk, így a bíróságnek kell ítélkeznie.

Amint az ismert, a texasi perben az Intergraph azzal vádolja az Intelt, hogy annak Itanium processzora sérti két, a párhuzamos utasításfeldolgozást érintő szabadalmát. T. John Ward texasi kerületi bíró jelezte, hogy amennyiben a felek nem tudnak megállapodni, a jövő hónap közepén meghozza döntését a perben. Ward azonban szokatlan módon beidézte a vállalatok elnök-vezérigazgatóit, hogy szeptember 26-án -- végső lehetőségként -- ők maguk próbáljanak megegyezésre jutni a vitás kérdésekben.

A két vállalat még áprilisban peren kívül megegyezett az ettől az eljárástól független alabamai szabadalombitorlási ügyben. A megegyezés értelmében a két cég keresztlicenc-megállapodást írt alá; az Intergraph továbbá vállalta, hogy egyes, a perben nem vitatott szabadalmainak tulajdonosi jogait az Intelre ruházza, míg az Intel vállalta, hogy 300 millió dollárt fizet az Intergraph-nak.

A megegyezés egyben tartalmazott a texasi perre vonatkozó kitételeket is, hiszen a peres felek előre meghatározták a per kimeneteltől függő kártérítési összegeit. Így amennyiben az Intel kerekedik felül, az Intergraph semmiféle kártérítésre nem jogosult, míg ellenkező ítélet esetén az Intel 150 millió dollárt köteles fizetni az alabamai cégnek, vagy 250 milliót abban az esetben, ha az Intergraph egy esetleges fellebbezés után nyeri meg a pert.

A múlt héten a Fujitsu licencmegállapodást írt alá az Intergraph-fal a szóban forgó szabadalmakban védett technológiák felhasználásával kapcsolatban. Moriyuki Takamura alelnök elmondta, hogy az elektronikai vállalat szórakoztatóelektrinikai és ipari eszközökbe szánt integrált processzorokban alkalmazza majd az Intergraphtól licencelt technológiákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról