Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 30. 17:16

Sztereoszkopikus képmegjelenítésre alkalmas LCD-t fejlesztett ki a Sharp

A Sharp bejelentette, hogy kutatói egy olyan folyadékkristályos kijelzőt fejlesztett ki, amely három dimenziós képmegjelenítésére képes. A japán vállalat átfogó iparági konzorciumot hoz létre annak érdekében, hogy minél több gyártó támogassa az új technológiát, amelyet elsősorban videojátékokba, kéziszámítógépekbe és televíziókba szán.

A Sharp bejelentette, hogy kutatói egy olyan folyadékkristályos kijelzőt fejlesztett ki, amely három dimenziós képmegjelenítésére képes. A japán vállalat átfogó iparági konzorciumot hoz létre annak érdekében, hogy minél több gyártó támogassa az új technológiát, amelyet elsősorban videojátékokba, kéziszámítógépekbe és televíziókba szán.

A 3D megjelenítésre alkalmas kijelzők éveken keresztül csupán kutatólaborokban léteztek, azonban a Sharp szerint egy komoly áttörés révén az első 3D kijelzők még az idén piacra kerülhetnek. "Az új 3D LCD teljesen új piacokat nyithat meg" -- mondta Mikio Katayama, a Sharp folyadékkristályos megjelenítőkért felelős részlegének vezetője.

A Sharp európai kutatóközpontjában több mint 10 évig folyt a fejlesztés, amelynek eredményeképp a 3D LCD technológia már az ősszel készen áll a sorozatgyártásra. "A 3D LCD-re épülő terméke már jövő tavasszal megjelenthetnek" -- mondta Katayama.

A Sharp megoldása az ún. "látószög-korlát" (parallax barrier) elven működik. Ez olyan mikrooptikai alkatrészek összessége, amelyek segítségével elválaszthatóak a jobb és a bal szembe jutó fénysugarak. Amennyiben a jobb és bal szembe jutó képek egy sztereó párt alkotnak, az az agy térhatásúnak érzékeli. A 3D LCD brit kutatók munkája. "Hihetetlen áttörést értünk el 2001-ben" -- mondta Stephen E. Bold, a Sharp laboratóriumának vezetője. Ennek az áttörésnek köszönhetően a kijelzők képesek átkapcsolni hagyományos 2D módból 3D módba és vissza.

A 3D LCD-t egyelőre elsősorban személyes felhasználásra ajánlja a Sharp, ugyanis a térérzet csak egy meghatározott nézőpozícióban érvényesül. A kijelzőn egy színes indikátor található, amely annak alapján változtatja a színét, ahogy a néző változtatja a pozícióját. Így megtalálható az ideális nézőpozíció.

A vállalat egyelőre 4, 7, 8 és 15 hüvelyk átlójú 3D kijelző-prototípusokkal rendelkezik. Következő lépésként a kutatók megpróbálják kiterjeszteni a nézőpozíciót, hogy egyszerre több néző is láthassa ugyanannak a kijelzőnek a 3D képét.

Korábban a 3D megjelenítésre alkalmas kijelzők csak igen korlátozott körben voltak használhatók és sosem terjedtek el széles körben. A Sharp szerint a 3D LCD változtathat ezen. A cég becslése szerint 2005-re a Japánban értékesített, LCD-t tartalmazó készülékek 10 százaléka már 3D kijelzőt tartalmaz majd.

Katayama elmondta, hogy a Sharp fontolóra veszi a technológia licencelését is, hogy minél szélesebb körben tegye elfogadottá a 3D LCD-t. "Meg akarjuk teremteni a 3D képfeldolgozási piacot. Ezért is szeretnénk egy ipari konzorciumot létrehozni" -- mondta. Egyelőre 13 vállalat jelezte, hogy csatlakozna egy ilyen konzorciumhoz, ezek között megtalálható a Micosoft, a Sony, a Sanyo, a Fuji, az Olympus és az Eastman Kodak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról