:

Szerző: roberto

2002. szeptember 27. 14:36

Keddtől megszűnhet Magyarország több körzetében is a modemes internet-hozzáférés

Lapunk értesülése szerint jövő hét keddtől (október 1-jétől) több hazai távközlési körzetben szolgáltató ISP-n keresztül nem lehet a megszokott 51-es behívószámokon modemmel csatlakozni a világhálóra: azaz az előfizetők számára megszűnik az internet. A megszűnés oka, hogy a 32, 66, 68, 89, és 95-ös körzetekben szolgáltató Hungarotel felmondta az internetszolgáltatókkal korábban kötött, az 51-es behívószámra vonatkozó szerződését.

[HWSW] Lapunk értesülése szerint jövő hét keddtől (október 1-jétől) több hazai távközlési körzetben szolgáltató ISP-n keresztül nem lehet a megszokott 51-es behívószámokon modemmel csatlakozni a világhálóra: azaz az előfizetők számára megszűnik az internet. A megszűnés oka, hogy a 32, 66, 68, 89, és 95-ös körzetekben szolgáltató Hungarotel felmondta az internetszolgáltatókkal korábban kötött, az 51-es behívószámra vonatkozó szerződését.

A Hungarotel ez ügyben illetékes munkatársát egyelőre nem értük el, ám a cégtől kapott információk szerint valóban felmondták az 51-es behívószámra vonatkozó szerződést több nagy hazai internetszolgáltatóval. A felmondás okaként a Hírközlési Törvény által előírt hálózati hozzáférési szerződés megkötésének hiányát jelölték meg: azok az internetszolgáltatók, amelyek keddig megkötik a hozzáférési szerződést, tovább szolgálhatnak a fenti körzetekben.

Bár hogy pontosan mely internetszolgáltatók ügyfeleit érinti a Hungarotel-felmondás, nem tudtuk meg, az biztos, hogy több nagy szolgáltató is érintett. Így az Enternet is, ahol kérdésünkre határozottan állították, hogy bár ők is megkapták a felmondást, biztosak abban, hogy keddig sikerül megoldást találni a helyzetre, és a körzetekben lakó előfizetőit nem fogja érinteni a behívószám-megszűnés.

Szép Tibor, a GTS-Datanet üzletpolitikai és stratégiai tanácsadója is megerősítette a hírt, valóban megszűnik a megszokott 51-es behívó, ám mint lapunknak elmondta: annyira egyértelműen jogsértő a Hungarotel döntése, hogy a Hírközlési Döntőbizottságnál kezdeményezett egyeztető tárgyalás eredményességét biztosra veszi. A Datanet -- ha mégis sor kerülne a szerződésbontásra -- értesíteni fogja az előfizetőit, hogy milyen más behívószámon kapcsolódhatnak a világhálóra október 1-je után. Ám hogy ennek az új számnak milyen díjazása lesz (érvényes-e erre is az internetes kedvezmény), s hogy a kormány és a távközlési szolgáltatók közt megkötött, támogatott 15 és 40 órás hozzáférések élnek-e az új helyzetben, az -- mint Szép fogalmazott -- teljesen a Hungarotelen múlik, s nincsenek illúziói a távközlési szolgáltató hozzáállását illetően.

Mint emlékezetes, a Matáv idén év elején már kilátásba helyezett hasonló szankciót az internetszolgáltatókkal szemben, ezt azonban annak ellenére sem vezette be, hogy a hálózati hozzáférési szerződést a mai napig nem sikerült megkötnie a legtöbb ISP-vel.

Jövő hét keddig még a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) hozhat határozatot az internetezők védelmében, és már több érintett internetszolgáltató is megkereste a bizottságot az ügyben.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.