:

Szerző: Barna József

2002. szeptember 26. 12:36

A Nokia bemutatta első 3G mobiltelefonját, a 6650-est

A Nokia a mai napon mutatta be első harmadik generációs (3G) mobiltelefonját, azonban a 6650 típusú készülék jó ideig csak a mobilszolgáltatók számára lesz elérhető, hogy tesztelni tudják 3G hálózataikat. Az előfizetők legkorábban jövőre vásárolhatják meg az új Nokia csúcsmodellt.

A Nokia a mai napon mutatta be első harmadik generációs (3G) mobiltelefonját, azonban a 6650 típusú készülék jó ideig csak a mobilszolgáltatók számára lesz elérhető, hogy tesztelni tudják 3G hálózataikat. Az előfizetők legkorábban jövőre vásárolhatják meg az új Nokia csúcsmodellt.

Az új Nokia készülék természetesen 4096 árnyalat megjelenítésére alkalmas színes kijelzővel és beépített kamerával rendelkezik és a harmadik generációs WCDMA mellett GSM900/1900 hálózatokban is használható lesz. A készülék támogatja az EMS, MMS és WAP szolgáltatásokat és természetesen infravörös porttal és Bluetooth adóvevővel is ellátták.

A Nokia 6650 beépített kamerája segítségével nem csak képeket, de akár videókat is képes rögzíteni, igaz, legfeljebb 128x96 pixeles felbontásban és 10 fps sebességgel. A vásárlóknak azonban még legalább fél évet kell várniuk a telefonra, ugyanis a Nokia csak 2003 első felében tervezi a kereskedelmi forgalmazás megkezdését, hiszen egyelőre Európában sehol nem üzemel 3G hálózat.

A világ első számú mobiltelefon-gyártója a finn Sonera mobilszolgáltatóval együtt ma tartandó rendezvény keretében ismerteti 3G terveit. Még a cégek maguk is elismerik, hogy a 3G forradalom még igen messze van, hiszen a jelenlegi GSM és GPRS hálózatok képességei sincsenek igazán kihasználva.

"Nem látom, a Nokia új telefonja miért lenne érdekes. A jövő év elejéig azt sem tudjuk, működik-e egyáltalán, legfeljebb elhisszük a Nokiának, hogy tényleg jó" -- mondta Karri Rinta, az Evli Bank elemzője. Rinta szerint a 3G technológiák 2004 előtt nem lesznek jelentős hatással a mobilpiacra.

A finn Sonera nemrégiben jelentette be, hogy műszaki problémák miatt 3G hálózatát csak 2003-ban indítja be. A jövő év első negyedévében csupán tesztüzem zajlik majd, a kereskedelmi bevezetés pedig akkor történik meg, ha már elegendő mennyiségű 3G telefon lesz a piacon. A Hutchinson szolgáltató ezzel szemben már jövő hónapban beindítja harmadik generációs hálózatát.

Az osztrák Mobilkom tegnap jelentette be, hogy az európai szolgáltatók közül elsőként indítja be 3G hálózatát, azonban mivel egyelőre nincs 3G mobiltelefon a piacon, a szolgáltatást egyelőre nem végfelhasználóknak értékesíti.

A Vodafone, a világ második legnagyobb mobilszolgáltatója sokkal konzervatívabb, a brit cég szerint a jelenlegi hálózatok képességeit kellene kihasználni annak érdekében, hogy a felhasználók többet költsenek. A Vodafone szerint ilyen kulcsfontosságú szolgáltatás a multimédiás üzenetküldés (MMS).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.