Szerző: Barna József

2002. szeptember 24. 12:30

Fogyasztóvédelmi kritikák a távközlési liberalizációval kapcsolatban

Mit ígért, adott és ad(hat) a távközlés liberalizációja címmel rendezett konferenciát a Távközlési Érdekegyeztető Fórum . A konferencián fogyasztóvédelmi szervezetek képviselői is felszólaltak, s bírálták az elmaradt liberalizációt, valamint néhány távközlési szolgáltató gyakorlatát.

[HWSW] Mit ígért, adott és ad(hat) a távközlés liberalizációja címmel rendezett konferenciát a Távközlési Érdekegyeztető Fórum. A konferencián fogyasztóvédelmi szervezetek képviselői is felszólaltak, s bírálták az elmaradt liberalizációt, valamint néhány távközlési szolgáltató gyakorlatát.

Több fogyasztóvédelmi szervezet képviselőjének véleményét is megismerhették a konferencia résztvevői: Horváth László, a Gyűr-Moson-Sopron megyei Fogyasztóvédelmi Békéltető testület elnöke emlékeztetett, hogy egy éven keresztül egy látszólagos társadalmi vita folyt a törvényről, holott a fogyasztóvédelmi törvény egyértelműen állást foglal amellett, hogy olyan szabályozás bevezetése előtt, mely sok fogyasztót érint, a civil szervezeteket is be kell vonni a törvényelőkészítő munkába. Ez -- Horváth László szerint -- nem teljesült.

A liberalizáció tavaly év végi indulása óta nem csökkentek a számlázási panaszok, maguk a számlák sok esetben áttekinthetetlenek, a call-centerek révén személytelenebbé vált az ügyfelekkel való kapcsolattartás, s gondok vannak az általános szerződési feltételek alkalmazásával, ismertetésével is.

Fidler Gábor, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkatársa rámutatott, hogy a névleg liberalizált piacon a szolgáltatók jószerivel csak a nagyfogyasztók kegyeit keresik, az egyéni előfizetőkre kevesebb figyelmet fordítanak. Ezzel a véleménnyel szembehelyezkedett a konferencia végén egy távközlési szolgáltató képviselője, mondván: például a 24 órás ügyfélszolgálatnak olyan költségvonzatai vannak, amelyek megtérülését nem elsősorban a kisfogyasztóktól várhatják a szolgáltatók.

Egy korábbi felmérés eredményét ismertetve esett szó arról, hogy noha az előfizetők 45 százaléka számított árcsökkenésre, 21 százaléka a szolgáltatások választékának bővülésére, 13 százalékuk pedig a szolgáltatóválasztás lehetőségének megteremtésre, ezek a várakozások szinte egyáltalán nem teljesültek: az árak emelkedtek, a szolgáltatóválasztás még mesze van, választékbővülés helyett pedig például az internetes kedvezmények elvesztésével kellett szembesülniük a fogyasztóknak.

A fogyasztóvédelmi szakemberek mindegyike rámutatott arra, hogy a fogyasztók számára nem hozott kedvező változásokat a liberalizált piac, ugyanakkor a kormányok és a hatóságok kommunikációs hibájának tudták be, hogy a liberalizációval kapcsolatban felfokozott -- és az eredményeket ismerve hiábavaló -- várakozás érezhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról