:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 24. 08:46

Compaq Evo Mobile Workstation N800w: mobil munkaállomás a Hewlett-Packardtól

[CNET, IDG] A Hewlett-Packard hétfőn bemutatta a Compaq Evo Mobile Workstation N800w-t, a cég legújabb mobil munkaállomását, amely az asztali munkaállomások teljesítményét nyújtja egy 2,7 kg-os notebookban.

A munkaállomás egy egyelőre kicsi, de egyre növekvő piaci szegmensre lép be. A célpiac: félvezető-tervezők, kutatók és digitális művészek, akiknek rendkívül erős gépre van szükségük, de egyben rendszeresen utaznak is.

"Nem egyszerűen egy új címkével ellátott egyszerű laptopról van szó" -- mondta Paul Reid, a HP észak-amerikai munkaállomás termékmenedzsere.

Az átlagos notebookokkal szemben a Compaq Evo Mobile Workstation N800w-t rendkívül alaposan tesztelték többféle CAD és más tervezőszoftverrel annak érdekében, hogy biztosítsák a gördülékeny működést. A HP jelenleg is dolgozik azon, hogy megszerezzék a hivatalos igazolást arról, hogy a Red Hat Linux is fut a gépen. Bár a Linux szinte elhanyagolható a standard laptop- és asztali piacon, a munkaállomásokon egyre növekvő az alternatív operációs rendszer szerepe.

Az alkatrészekből szinte mindenhol a csúcsok csúcsa található az Evo N800w-ben, jó példa erre az ATI Mobility Fire GL 9000 grafikus vezérlő 64 MB DDR memóriával (e vezérlő éppen az Evo N800w-ben debütál); standard notebookokban 8-32 MB videomemória található.

Az IDC piackutató cég becslései szerint 2006-ban 180 ezer mobil munkaállomást adnak el. Reid szerint jelenleg negyedévenként 7 ezer mobil munkaállomás talál gazdára. A piaci potenciál azonban már világossá vált a Dell, az IBM és a Sun előtt.

Bár az átlagos notebookoknál jóval erősebb készülék az Evo N800w, ezzel együtt a többi mobil munkaállomásokhoz hasonlóan egyes területeken jelentős az elmaradás a jóval drágább asztali munkaállomásokhoz képest. A mobil munkaállomásokban mobil Pentium 4 processzor található, nem Xeon chipek -- ez utóbbiak hőtermelése sajnos túlságosan nagy ahhoz, hogy szóba kerüljenek a mobil munkaállomásokban. "A súly 4,5 kg fölött lenne" -- mondta Debbie Loo, a HP észak-amerikai notebook termékmenedzsere.

Az Evo N800w processzora egy 2,2 GHz-es mobil Pentium 4, a memória max. 2 GB (alapkiépítésben 512MB of DDR SDRAM), a kijelző 15"-os (UXGA, 1600x1200-as felbontás, 16"-os kijelzőt egyelőre nem kínál a HP), a winchester 60 GB, az optikai egység egy DVD/CD-RW kombó. Az operációs rendszer Windows XP Professional vagy 2000 Professional. A standard konfiguráció ára 3899 dollár.

Az akku standard élettartama 3,5 óra, ez további 4 órával bővíthető egy további akku hozzáadásával, közölte Loo. További opciók: a HP Multiport for 802.11b vezeték nélküli hálózati csatlakoztatás és 60 GB-os külső winchester.

A Dell és az IBM már korábban megjelent a mobil munkaállomások piacán. A Dell M50 4242 dollárba kerül, főbb paraméterei: 1,8 GHz-es mobil Pentium 4 processzor, 512 MB DDR SDRAM és 40 GB-os winchester. Az IBM a31p ára 3599 dollár, ebben szintén 1,8 GHz-es mobil Pentium 4 processzor, 256 MB DDR SDRAM és 60 GB-os winchester található.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.