Szerző: Barna József

2002. szeptember 24. 11:44

A dél-koreai memóriagyártók növelték termelésüket

[AsiaBizTech, EB News] A Samsung Electronics és a Hynix Semiconductor a júliusihoz képest 4 százalékkal -- 167,7 millió chipre -- növelte DRAM termelését a múlt hónapban -- közölte a memóriachipekkel foglalkozó DRAMeXchange.

[AsiaBizTech, EB News] A Samsung Electronics és a Hynix Semiconductor a júliusihoz képest 4 százalékkal -- 167,7 millió chipre -- növelte DRAM termelését a múlt hónapban -- közölte a memóriachipekkel foglalkozó DRAMeXchange.

A becslések szerint a dél-koreai gyártók teszik ki a globális DRAM piac 49 százalékát. A DRAMeXchange weboldal legfrissebb jelentése azt is közli, hogy a Micron Technologies 14 százalékkal 59 millió chipre növelte termelését amerikai gyáraiban, míg az Amerikán kívüli gyárak termelése 1 százalékkal esett vissza.

Japánban összesen 24 millió chipet gyártottak a DRAM gyártók, Európában pedig változatlan (42 millió chip) maradt a termelés. A tajvani DRAM termelés augusztusban 8 százalékkal 50 millió chipre esett vissza.

A Samsung Electronics egyúttal közölte, hogy a becslések szerint 2005-re a memóriachipek eladásai elérik 14 milliárd dollárt, míg 2010-re a 25 milliárd dollárt. A cég azt is bejelentette, hogy a tavalyi évben elért 27 százalékos globális DRAM piaci részesedést az idén 33 százalékra növelték.

A Samsung Electronics elmondta, hogy birtokában van a 0,09 mikronos DRAM-gyártási technológia és hamarosan megjelentetik az új, 2G NAND flash memóriachip mintapéldányait is.

A Morgan Stanley egy jelentésében közzétette, hogy 2003-ban a Samsung Electronics 30 százalékkal 4,39 milliárd dollárra növeli félvezetőipari és LCD tőkeberuházásait. Az idén a megfelelő számadat 3,38 milliárd dollár, ami szintén növekedést jelentetett az egy évvel korábbi 2,97 milliárd dolláros szinthez képest.

Keon Han, a Morgan Stanley szöuli elemzője szerint a Samsung Electronics beruházásainak besorolása azt mutatja, hogy a cég 2,51 milliárd dollárt fog költeni 2003-ban a memóriachipekre, szemben az idei 1,93 milliárd dollárral. Az LSI chipekre fordított tőkeberuházások 322 millió dollárról 419 millió dollárra emelkednek. Az LCD csoport tőkeberuházásai 1,46 milliárd dollárt tesznek ki, szemben az idei 1,12 milliárd dollárral.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról