Szerző: castor

2002. szeptember 20. 15:49

Az AMD Opteron processzora támogatni fogja a Palladium másolásvédelmi és jogkezelési technológiát?

Az AMD munkaállomásokba és szerverekbe szánt Opteron processzora támogatni fogja a Microsoft Palladium technológiát -- áll az ausztrál The Age című lap ma megjelent cikkében.

HIRDETÉS

Az AMD munkaállomásokba és szerverekbe szánt Opteron processzora támogatni fogja a Microsoft "Palladium" technológiát -- áll az ausztrál The Age című lap ma megjelent cikkében.

Amint azt Geoffrey Strongin, az AMD biztonságtechnikai mérnöke elmondta, a Palladium projekt alapvetően arra a koncepcióra épül, hogy a hardver és az operációs rendszer támogatásával a számítógépen található egyes információkat elszigeteljék, láthatatlanná és megváltoztathatatlanná tegyék a külvilág számára. Azt Strongin is hangsúlyozta, hogy természetesen feltörhetetlen biztonságtechnika nem létezik, de ez a megoldás bizonyosan csökkenti a sikeres támadások valószínűségét.

Az AMD processzoros számítógépek a Palladium segítségével biztonságosan érhetik el az internetet, illetve futtathatják a programokat -- mondta Patrick Moorhead, az AMD felhasználói igényekért felelős alelnöke. A Palladium azonban egyben digitális jogkezelési (digital right management) rendszer is, így az azt használó számítógépeken nem élvezhetők olyan tartalmak, amelyeket a Microsoft vagy valamely más cég nem hitelesített.

Az AMD és a Microsoft is tagja a mintegy 170 vállalatot tömörítő Trusted Client Platform Alliance szervezetnek, amelynek célja egységes biztonsági és másolásvédelmi szabványok kidolgozása. A TCPA elvei szerint minden tagnak olyan termékeket kell készítenie, amelyek megfelelnek a TCPA szabványoknak, azaz egy számítógépen csak abban az esetben játszható le jogvédett tartalom, egy merevlemezre csak akkor rögzíthető egy jogvédett zene- vagy videofájl, ha a megfelelő "kulcs" is rendelkezésre áll.

Egyesek szerint ha a TCPA a valóságban is működésbe lép, a számítógépek automatikusan értesítik majd a hatóságokat a gépen jelenlevő "kalóz" tartalomról, nem játszanak le egyes zenéket vagy videókat, és távoli utasításra akár adatokat is törölhetnek. Moorhead szerint azonban az online kalózkodás megfékezése érdekében történő erőfeszítések semmiképp sem csorbíthatják a felhasználók jogait.

Moorhead elmondta, hogy az AMD abban hisz, hogy e technológiák használatát a felhasználókra kell bízni, nem pedig egy központi hivatalra vagy a kormányokra. A zeneipar és a filmipar eközben azért lobbizik, hogy minden szórakoztatóelektronikai készüléket és számítógépet lássanak el digitális jogkezelő technológiával és annak kikapcsolása vagy megkerülése legyen bűncselekmény.

Az AMD alelnöke rámutatott, hogy a számítógépfelhasználókat számos esetben egyszerűen tolvajnak minősítik, holott sokan szívesen fizetnének az interneten letölthető zenékért vagy filmekért, ha erre lehetőségük lenne.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 09:11

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.