:

Szerző: castor

2002. szeptember 20. 15:49

Az AMD Opteron processzora támogatni fogja a Palladium másolásvédelmi és jogkezelési technológiát?

Az AMD munkaállomásokba és szerverekbe szánt Opteron processzora támogatni fogja a Microsoft Palladium technológiát -- áll az ausztrál The Age című lap ma megjelent cikkében.

Az AMD munkaállomásokba és szerverekbe szánt Opteron processzora támogatni fogja a Microsoft "Palladium" technológiát -- áll az ausztrál The Age című lap ma megjelent cikkében.

Amint azt Geoffrey Strongin, az AMD biztonságtechnikai mérnöke elmondta, a Palladium projekt alapvetően arra a koncepcióra épül, hogy a hardver és az operációs rendszer támogatásával a számítógépen található egyes információkat elszigeteljék, láthatatlanná és megváltoztathatatlanná tegyék a külvilág számára. Azt Strongin is hangsúlyozta, hogy természetesen feltörhetetlen biztonságtechnika nem létezik, de ez a megoldás bizonyosan csökkenti a sikeres támadások valószínűségét.

Az AMD processzoros számítógépek a Palladium segítségével biztonságosan érhetik el az internetet, illetve futtathatják a programokat -- mondta Patrick Moorhead, az AMD felhasználói igényekért felelős alelnöke. A Palladium azonban egyben digitális jogkezelési (digital right management) rendszer is, így az azt használó számítógépeken nem élvezhetők olyan tartalmak, amelyeket a Microsoft vagy valamely más cég nem hitelesített.

Az AMD és a Microsoft is tagja a mintegy 170 vállalatot tömörítő Trusted Client Platform Alliance szervezetnek, amelynek célja egységes biztonsági és másolásvédelmi szabványok kidolgozása. A TCPA elvei szerint minden tagnak olyan termékeket kell készítenie, amelyek megfelelnek a TCPA szabványoknak, azaz egy számítógépen csak abban az esetben játszható le jogvédett tartalom, egy merevlemezre csak akkor rögzíthető egy jogvédett zene- vagy videofájl, ha a megfelelő "kulcs" is rendelkezésre áll.

Egyesek szerint ha a TCPA a valóságban is működésbe lép, a számítógépek automatikusan értesítik majd a hatóságokat a gépen jelenlevő "kalóz" tartalomról, nem játszanak le egyes zenéket vagy videókat, és távoli utasításra akár adatokat is törölhetnek. Moorhead szerint azonban az online kalózkodás megfékezése érdekében történő erőfeszítések semmiképp sem csorbíthatják a felhasználók jogait.

Moorhead elmondta, hogy az AMD abban hisz, hogy e technológiák használatát a felhasználókra kell bízni, nem pedig egy központi hivatalra vagy a kormányokra. A zeneipar és a filmipar eközben azért lobbizik, hogy minden szórakoztatóelektronikai készüléket és számítógépet lássanak el digitális jogkezelő technológiával és annak kikapcsolása vagy megkerülése legyen bűncselekmény.

Az AMD alelnöke rámutatott, hogy a számítógépfelhasználókat számos esetben egyszerűen tolvajnak minősítik, holott sokan szívesen fizetnének az interneten letölthető zenékért vagy filmekért, ha erre lehetőségük lenne.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 07:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.