Szerző: Barna József

2002. szeptember 20. 12:34

Kép az október 7-én megjelenő alsó kategóriás Palm Zire kéziszámítógépről

Todd Bradley, a Palm Soultions Group vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat október 7-én dobja piacra legújabb alsó kategóriás kéziszámítógépét, amely minden bizonnyal a Zire terméknevet viseli majd.

Todd Bradley, a Palm Soultions Group vezérigazgatója bejelentette, hogy a vállalat október 7-én dobja piacra legújabb alsó kategóriás kéziszámítógépét, amely minden bizonnyal a "Zire" terméknevet viseli majd.

A hírek szerint a Zire monokróm kijelzővel és 2 Mbyte RAM-mal rendelkezik, az operációs rendszere pedig a Palm OS 4.1 lesz. A jelenlegi információk és kiszivárgott képek alapján a Zire kinézetre a Sony Clié T sorozat modelljeire emlékeztet, és csak két gyorsindító billetntyűvel rendelkezik az eddig megszokott négy helyett.

Júniusban a Palm ideiglenes vezérigazgatója, Eric Benhamou úgy nyilatkozott, hogy a vállalat a 100 dollár körüli modellekre fókuszál, ugyanis korábban számos fogyasztói elektronikai termék -- például a DVD-lejátszók vagy a hordozható zenelejátszók -- esetében a 100 dolláros lélektani határ megközelítése jelentette egy termék sikersorozatának kezdetét. A Zire várható kiskereskedelmi ára 99 dollár.

Október 28-án a cég két további modellt mutat be, az egyik (Tungsten) már a Palm OS 5 operációs rendszert használja, a másik pedig egy GSM/GPRS képességekkel felruházott "okos" mobiltelefon lesz. Todd Bradley szerint a "Veld" névre hallgató okostelefon elsősorban a GPRS adatátvitelre lesz kihegyezve, ezért nem rendelkezik hangszóróval és mikrofonnal, bár headset segítségével azért használható lesz hanghívásra is.

A Veld várhatóan 320x320 pixel felbontású színes kijelzőt, 33 MHz-es Motorola DragonBall processzort és 16 Mbyte memóriát tartalmaz majd. A készüléket aprócska billentyűzetről lehet irányítani.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról