:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 19. 17:24

Az EDS meredek profitfigyelmeztetést tett közzé

Richard H. Brown
Richard H. Brown
[WSJ] Az IBM után a világ második legnagyobb IT-szolgáltató cégének számító Electronic Data Systems tegnap jelentős mértékben csökkentette a harmadik és negyedik pénzügyi negyedévre vonatkozó várakozásait. A vállalat közlése szerint a vártnál lényegesen rosszabb eredmények hátterében a vállalati költések utóbbi két hónapban tapasztalható meredek visszaesése áll.

Az EDS a szeptember 30-án véget érő harmadik pénzügyi negyedévben mindössze 58-74 millió dolláros, részvényenként 12-15 centes nyereségre számít, szemben a júliusban közzétett 364 millió dolláros, részvényenként 74 centes várakozásokkal. A vállalat a tavalyi év hasonló időszakában 212 millió dolláros, részvényenként 44 centes profitot ért el. A negyedéves árbevétel a módosított előrejelzés szerint 2-5%-kal lesz alacsonyabb a tavalyi 5,56 milliárd dollárnál. Korábban a cég 4-6%-os bevételnövekedést jelzett előre a negyedévre.

A vállalat egyben csökkentette az idei negyedik negyedévre vonatkozó várakozásait is. Az EDS a következő negyedévre 283-293 millió dolláros, részvényenként 57-59 centes nyereséget vár, szemben a korábban becsült 433 millió dolláros, részvényenként 88 centes profittal. Az árbevétel a negyedik negyedévben várhatóan 3-7%-kal csökken a tavalyi év hasonló időszakának 5,91 milliárd dolláros bevételéhez képest.

A vállalat elnök-vezérigazgatója, Dick Brown elmondta, hogy a vállalatok visszafogott költési hajlandósága mellett a katasztrofális eredményekhez hozzájárultak olyan tényezők is, melyek csupán az EDS-t sújtják: a cég két jelentős ügyfele (köztük a WorldCom) is csődeljárást kezdeményezett maga ellen, míg egyes európai üzletek költségvonzatai jelentősen meghaladták a várakozásokat.

A vállalat egyben 400 millió dollárral csökkentette idei cash flow-előrejelzését is: immár 200-400 millió dollár közötti cash flow-val számol a cég.

Az EDS papírjainak árfolyama tegnap 36%-kal (sic!) 24,05 dollárra esett vissza, ami 5,96 milliárd dollárral csökkentette egyetlen nap alatt a vállalat piaci értékét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.