Szerző: castor

2002. szeptember 16. 15:03

Szidta az Itaniumot, mennie kellett: távozik az NEC műszaki igazgatója

Távozott cégétől az NEC Solutions műszaki igazgatója, miután egy júliusi konferencián igen rossz színben tüntette fel az Intel Itanium processzorarchitektúrát.

Távozott cégétől az NEC Solutions műszaki igazgatója, miután egy júliusi konferencián igen rossz színben tüntette fel az Intel Itanium processzorarchitektúrát.


Az Itanium 2 processzor

A Platform Conference rendezvényen Len Tsai így nyilatkozott: "Az EPIC utasításkészlet megtanulásához időre van szükség, akár 15 évre is. Ez pedig már közel fél nemzedéknyi idő. Öreg vagyok én már ehhez." Tsai ugyanakkor úgy látja, hogy az Itanium sikerre vitele érdekében nélkülözhetetlen átképzés, amely a felsőoktatásban tanulókat csakúgy érinti, mint a már aktív dolgozókat, hatalmas költségeket emészt fel.

Elemzők szerint a helyzet azért messze nem annyira rossz, mint ahogy azt Tsai beállítja. Nathan Brookwood, az Insight 64 munkatársa rámutatott, hogy az Itanium architektúra valóban igen komplex, azonban a szoftverfejlesztőknek csupán egy töredéke esetében szükséges az architektúra ilyen mélyreható ismerete. Az Itanium operációs rendszereket és fordítóprogramokat készító mérnökök száma pedig világszerte alig néhány száz főt tesz ki -- véli Brookwood.

Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy az IA-64 utasításkészlet-architektúra megtanulásához szükséges költségeket messze ellensúlyozza a processzor várható széles körű elterjedése. Egy Itanium-alapú NEC szerverről egy Itanium-alapú HP szerverre váltani lényegesen olcsóbb, mint Sun UltraSPARC-ról IBM Power architektúrára -- fogalmazott Brookwood.

"A véleményem szerint az Itanium teljesítménye és gazdaságossága sokkal érdekesebb és fontosabb tényező lehet, mint az architektúra bonyolultsága" - mondta Brookwood.

Brookwood szerint az NEC műszaki igazgatója mindig is szókimondó személyiség volt és a Platform Conference-en elhangozott véleménye szigorúan magánvélemény, nem a cég hivatalos álláspontja. Tsai szerint távozásának oka az a nyomás, amely az Intel és az NEC felől egyaránt érte, de az NEC elnök-helyettese, Kazuhiko Kobayashi azt nyilatkozta, hogy Tsai saját akaratából lépett ki a cégtől.

Emlékezetes, hogy a múlt heti Intel Developer Forum konferencia első napján épp az NEC volt az a vállalat, amely rekordteljesítményű Itanium 2 processzoros szervert mutatott be, amely számos alkalmazástesztben mutatott fel iparágvezető teljesítményt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról