:

Szerző: Ady Krisztián

2002. szeptember 16. 19:23

A Lucent részvényárfolyama több mint 23%-kal csökkent, miután a cég profitfigyelmeztetést tett közzé

[Bloomberg, Wall Street Journal] A Lucent Technologies, az USA legnagyobb telefonberendezés-gyártója bejelentette, hogy a forgalom immár hatodik negyedéve csökken és további létszámcsökkentések lesznek, mivel az ügyfelek kiadásai folytamatosan esnek vissza. A cég részvényárfolyama pénteken 39 centtel (23,64%-kal) 1,26 dollárra csökkent, a részvényárfolyam még soha nem állt ilyen alacsony szinten a vállalat történetében.

A Lucent egy közleményben jelentette be, hogy a szeptember 30-án záruló negyedik pénzügyi negyedévben a forgalom akár 25%-kal 2,2-2,35 milliárd dollárra is visszaeshet a harmadik pénzügyi negyedéves 2,95 milliárd dollárhoz képest. 1999-ben, a távközlési fellendülés időszakában a Lucent egyszer elérte a negyedévenkénti 9,8 milliárd dolláros forgalmat is. A vállalat részvényenkénti vesztesége pedig majdnem háromszor akkora lesz, mint az elemzők várakozásai. A cég október 23-án teszi közzé legújabb létszámcsökkentési terveit.

Bár a Lucentet nem fenyegeti közvetlenül a csőd veszélye, a vállalat útja rögös lesz a forgalomnövekedés és a nyereségesség felé, részben azért, mert jelentősen csökkenti a kritikus fontosságú kutatás-fejlesztési kiadásokat és a létszámot -- vélik az elemzők. A Lucentnek és riválisainak túl sok az adóssága ahhoz, hogy megmentsék az olyan botladozó üzletágakat, mint a mobiltelefon-hálózati berendezésgyártás, közölték a szakértők.

"Amikor ilyen jellegű megnyirbálásokat hajt végre egy cég, akkor jó eséllyel áldozatul esik a kutatás-fejlesztés egy jelentős része is" -- mondta Walter Casey, a Banc One Investment Advisors technológiai elemzője.

Patricia Russo, a cég elnök-vezérigazgatója megpróbálja egyensúlyozni a kereslet jelentős visszaesését a vállalat létszámának csökkentésével. Két évvel ezelőtt még 123 ezer alkalmazottja volt a Lucentnek, ez év végéig ez a szám 45 ezerrel fog csökkenni. Russo ezzel együtt tart attól, hogy ha túlságosan hamar túlságosan sok embert bocsátanak el, akkor az árthat azon jövőbeni termékek kifejlesztésének, amelyekre a vállalatnak szüksége lesz.

A Lucent immár sorozatban a kilencedik negyedévét fogja veszteségesen zárni. A rivális Nortel Networks és Alcatel részvényárfolyama szintén csökkent pénteken: a Nortelé 11 centtel (10,38%-kal) 0,95 dollárra, az Alcatelé 26 centtel (6,55%-kal) 3,71 dollárra.

A Lucent közölte, hogy a forgalom visszaesése és egy ügyfél szerződésszegésével kapcsolatos költségek miatt a negyedik pénzügyi negyedévben a pro forma (egyszeri tételek nélküli) veszteség részvényenként 45 cent lesz. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 16 centes pro forma veszteségre számítottak.

Egy évvel korábban a cég pro forma vesztesége részvényenként 27 cent volt, a forgalom 5,2 milliárd dollár. A vállalat akkori nettó vesztesége 8,9 milliárd dollár, részvényenként 2,59 dollár volt.

A Lucent bejelentette, hogy a további költségcsökkentés révén pro forma alapon a cég nullszaldós eredményt fog elérni a 2003-as pénzügyi év végén, negyedévenként 2,5-3,0 milliárd dolláros forgalom mellett.

Mary Lou Ambrus, a cég szóvivője nem kommentálta a szerződésszegő ügyféllel kapcsolatos részleteket.

A Leap Wireless International Inc. mobiltelefon-szolgáltató -- a Lucent ügyfele és adósa -- két héttel ezelőtt bejelentette, hogy nem fizeti ki a hiteleivel kapcsolatos kamatokat, ez szerződésszegésnek minősül. Jim Seines, a Leap Wireless szóvivője nem kommentálta azt, hogy vajon a cége volt-e az, amelyikre a Lucent hivatkozott.

A Standard & Poor's leszállította a Lucent vállalati hitelképességi minősítését "B+"-ról "B"-re (az ötödik legmagasabb "bóvli" besorolásra), hivatkozva arra, hogy előfordulhat az, hogy a vállalat nem éri el a nyereségességi célkitűzést. A Moody's Investors Service közölte, hogy leszállíthatja a Lucent "B2"-es garancia nélküli adósságát (ez szintén az ötödik legmagasabb bóvli besorolás a Moody's skáláján).

Az S&P bejelentette, hogy a Lucentnek június 30-án 5,3 milliárd dollár volt az adóssága és a kinnlevő elsőbbségi részvénye. Június 30-án a cégnek 5,42 milliárd dollár készpénze volt, szemben a három hónappal korábbi 4,82 milliárd dollárral. A növekedés adóvisszatérítésnek volt köszönhető. Az S&P azt is közölte, hogy a cégnek 1,5 milliárd dolláros a hitelkerete.

"Cégünk likviditása több mint elegendő ahhoz, hogy finanszírozzuk működésünket és üzleti terveinket" -- közölte Ambrus.

A Lucent részvényárfolyama 74%-kal esett vissza az előző egy évben. 1999. decemberben a részvényárfolyam elérte a 64,69 dolláros csúcsot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.