:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 10. 16:46

Államilag támogatott kábeltévés internet

[origo - HWSW] Adókedvezményekkel támogatná a kábeltévé hálózaton keresztül nyújtott internet-hozzáférést az állam -- adta hírül az [origo]. A vasárnapi városligeti rendezvényen Kovács Kálmán Informatikai és Hírközlési miniszter ismertette a minisztérium szubvenciós elképzeléseit.

[origo - HWSW] Adókedvezményekkel támogatná a kábeltévé hálózaton keresztül nyújtott internet-hozzáférést az állam -- adta hírül az [origo]. A vasárnapi városligeti rendezvényen Kovács Kálmán Informatikai és Hírközlési miniszter ismertette a minisztérium szubvenciós elképzeléseit.

Az Országgyűlés elé csak ősszel kerülő gazdaságélénkítő csomag értelmében azok a kábelhálózatokat működtető vállalkozások, melyek szélessávú internetelérést biztosítanak ügyfeleiknek, a fejlesztés költségének 50 százalékát írhatják le adójukból, ám ha a fejlesztés 2000 fősnél kisebb településen valósul meg, az adókedvezmény akár a 100 százalékot is elérheti.

A HWSW által megkérdezett kábeltelevíziós szakemberek egyöntetűen üdvözölték a kormány szándékát, ám a támogatás odaítélésének módját tekintve már kétségeik voltak. A szakemberek szerint a kábeles szolgáltatók többsége eleve veszteségesen működik, így nyereségadót sem fizet -- ennélfogva az adókedvezmény nem jelent semmilyen könnyítést a költséges fejlesztések tekintetében. Ugyanakkor a kábeles internetszolgáltatók szerint ha valóban lesz állami szubvenció, azt az ügyfelek valószínűleg a belépési díj mérséklődésén érzékelnék.

Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója üdvözölte a támogatás tervét, ám mint mondta: a UPC idei fejlesztési terveit ez már nem fogja megváltoztatni, hiszen az év vége már igen közel van, a hírközlési miniszter pedig még csak egy tervről szólt, amit az országgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

Sátor Csaba, a TVNET ügyvezetője is örömmel értesült a kormány támogatási szándékáról, mely -- mint fogalmazott -- a kábeles szolgáltatókat kimozdíthatná a holtpontról. Ugyanakkor rámutatot, hogy az információk még nem pontosak, nem tudni például, hogy nyereségadó- vagy áfa-kedvezményről van szó, ami nem mindegy, hiszen a szolgáltatók egy része veszteséges -- számukra a nyereségadó-kedvezmény nem jelent inspirációt. Az sem mindegy, hogy a kedvezmény kábeltévé-szolgáltatókra, internetszolgáltatókra vagy magára a termékre vonatkozik-e. A TVNET saját kábelhálózattal nem rendelkezik, csak a kábeltévé társaságoktól bérelt hálózatokon tud szolgáltatni, ezért legfeljebb a partnerekkel együttműködve tudná igénybevenni az állami kedvezményeket.

Rajki Annamária, a MATÁVkábelTV (MKTV) marketingigazgatója egyelőre a teljes feltételrendszer megismerésére vár. Mint fogalmazott, most még korai lene véleményezni a kormány terveit. Ugyanakkor rámutatott, hogy idén már semmiképpen nem lesz hatása az MKTV fejlesztési tervére a támogatási rendszernek, hiszen ha úgy is alakul, hogy igénybe tudják venni a támogatást, a kábelhálózatok fejlesztését egy hosszas tervezési és engedélyeztetési eljárás előzi meg, amire az év hátralévő része már nem ad elegendő időt.

Kéry Ferenc, a több mint 200 kábeltévés szolgáltatót tömörítő Magyar Kábelkommunkációs Szövetség elnöke szintén támogatja a kormány terveit. A szövetség egy felmérést készít tagjai körében azzal kapcsolatban, hogy melyik kábeltévés társaságot érintené a támogatás. Mint Kéry elmondta: nincs naprakész kimutatásuk arról, hogy a szövetség tagságának többsége nyereségesen vagy veszteségesen működik-e, ezért még korai lenne kijelenteni, hogy az elképzelt támogatási rendszer nem vinné előbbre a kábeles internet elterjedését.

Kéry ugyanakkor elmondta azt is: a saját felmérésük elkészítése legkevesebb egy hónapot vesz igénybe, a kormány végleges elképzelése is csak most ősszel kerül a parlament elé, ugyanakkor a hálózatépítés jellegzetesen időjárásfüggő munka, így ha idén végleges döntés is születik a szubvencióról, az első támogatott beruházásra legkorábban jövő tavasszal lehet számítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.