:

Szerző: sammer

2002. szeptember 9. 11:38

Az Intel részvényárfolyama több mint 7%-kal emelkedett pénteken

[Bloomberg, Wall Street Journal] Az Intel részvényárfolyama pénteken 1,11 dollárral (7,35%-kal) 16,22 dollárra emelkedett, miután a világ legnagyobb félvezetőgyártója a befektetők és az elemzők által vártnál kevésbé csökkentette harmadik negyedéves forgalomelőrejelzését. Több amerikai és európai félvezetőgyártó részvényárfolyama is emelkedett a hír hatására. A Philadelphia Semiconductor Index több mint 5%-kal 292,63 pontra emelkedett.

Az Intel 200 millió dollárral csökkentette a forgalomelőrejelzés felső tartományát, az elemzők és a befektetők többsége ennél nagyobb csökkentésre számított. A processzoreladások növekedése az év e szakának megfelelően alakul, közölte Paul Otellini, a cég elnöke. A félvezetőgyártó csökkenti termelési költségeit. A cég arra számít, hogy nő a nyereség a második negyedévhez képest, ami meglepte a befektetőket.

"Szerintem egész jó híreket hallottunk, sokkal jobbat, mint amire a legtöbben számítottak. Sokan nagyon pesszimisták voltak" -- mondta Graham Tanaka, a Tanaka Capital Management vezetője.

A negyedéves forgalom 6,3-6,7 milliárd dollár között lesz, közölte Otellini csütörtökön a tőzsdei zárás után. A cég júliusban 6,3-6,9 milliárd dolláros forgalomra számított. Egy évvel korábban a vállalat forgalma 6,55 milliárd dollár, míg a nettó nyereség részvényenként 2 cent volt. A Santa Clara (Kalifornia) központú Intel ezúttal nem közölte a várható nyereséget.

"Közel két éve nem közölt ilyen jó híreket a cég a várható forgalommal kapcsolatban, erre reagált a részvényárfolyam" -- mondta Dan Niles, a Lehman Brothers elemzője.

Niles ennek megfelelően egy szinttel feljebb vitte a cég részvénybesorolását. Az Intel-jelentés előtt az elemző arra számított, hogy a cég 6,4-6,7 milliárd dollárra módosítja forgalomelőrejelzését. Niles szerint a processzorok egységköltsége 20-25%-kal fog csökkenni az idei negyedik negyedév és 2003 negyedik negyedéve között.

Az Intel változatlanul hagyta a többi előrejelzést. Ez azt jelenti, hogy a bruttó haszonrés 51%-ra (plusz/minusz 1-2%) emelkedik a második negyedévben elért 47%-ról.

A flash memóriák eladásai megfelelnek az Intel várakozásainak, míg a kommunikációs termékek kereslete továbbra is gyenge marad, közölte a cég.

Az Intel nem tett közzé előrejelzést a negyedik negyedévvel kapcsolatban. Ez az időszak általában a legjobb az elektronikai termékek, a számítógépek és más eszközök forgalma szempontjából az ünnepi szezon miatt. A befektetők közölték, hogy valamivel jobbak a kilátások az ünnepi szezont illetően az Intel bejelentés után, mivel a megrendelések eddig csak egy kicsit maradtak a normális szint alatt.

"Lesz szezonális növekedés, bár nem túl erős" -- mondta Tanaka.

Doug Lee, a Banc of America Securities elemzője arra számított, hogy az Intel az előrejelzés alsó felére módosítja a forgalombecslést. Ezzel együtt Lee pénteken 25 dollárról 20 dollárra szállította le a cég részvényárfolyam-előrejelzését.

A rivális AMD részvényárfolyama 5 centtel (0,63%-kal) 8,04 dollárra, míg a Texas Instruments-é 1,42 dollárral (7,63%-kal) 20,04 dollárra emelkedett. Európában a STMicroelectronics NV részvényárfolyama 4,8%-kal 19,22 euróra nőtt Párizsban, az Infineon Technologies AG-é 3,9%-kal 9,75 euróra emelkedett Frankfurtban, míg a Royal Philips Electronics NV-é 5,8%-kal 18,19 euróra erősödött Amszterdamban.

Egyes befektetők nem biztosak abban, hogy a félvezető-megrendelések elérték-e a mélypontot, mivel a PC-kereslet továbbra is gyenge. "Nem hiszem, hogy érdemes jelentősen befektetni a félvezetőgyártókba. Azt akarom látni, hogy a kereslet valóban elérte mélypontját, márpedig erre nem utalnak biztos jelek" -- mondta Michelle Connell, a Wells Fargo Private Client Services elemzője.

Mark Grossman, az SG Cowen elemzője lejjebb szállította az Intel 2002-es és 2003-as nyereség- és forgalomelőrejelzését. Grossman úgy véli, hogy bár a részvény jelentősen erősödött pénteken, ezzel együtt nincs túl sok ok izgalomra, mivel alacsony a növekedés, és nem utalnak jelek arra, hogy elindul az IT-kiadások fellendülése.

2000 augusztus 28-án 75,81 dolláron tetőzött a cég részvényárfolyama, amely az idén 48%-kal csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.