Szerző: Barna József

2002. szeptember 6. 11:12

Új termékterv a Transmetától

Matthew Perry, a Transmeta vezérigazgatója az SG Cowen Technological Forum rendezvény keretein belül számolt be vállalata jelenlegi sikereiről és a jövőben várható újdonságairól.

Matthew Perry, a Transmeta vezérigazgatója az SG Cowen Technological Forum rendezvény keretein belül számolt be vállalata jelenlegi sikereiről és a jövőben várható újdonságairól.

Mint ismeretes, az alacsony fogyasztású Crusoe processzorokat gyártó Transmeta az utóbbi időben igen nehéz időszakon ment keresztül, ugyanis a chipeket előállító TSMC-nek komoly gondjai akadtak a 0,13 mikronos csíkszélességű alkatrészek gyártásával, amely számos Transmeta termék késéséhez vezetett.

Perry szerint ennek ellenére a vállalat processzorai továbbra is népszerűek a notebookgyártók körében, a vezérigazgató állítása szerint a legnagyobb 10 japán noteszgyártó közül 7 használ Crusoe processzorokat, a világ 10 legnagyobb notebookgyártó cége közül pedig négyen kínálnak Transmeta chipes termékeket.

Perry rámutatott továbbá, hogy a november 7-én piacra kerülő HP EVO Tablet PC számítógépek is Crusoe processzorra épülnek majd. "A Transmeta számára ez óriási dolog, mert az emberek eddig mindig azt kérdezték, mikor lesz már egy igazán nagy amerikai ügyfelünk. A Hewlett-Packard nemcsak szimplán egy nagy ügyfél, hanem az amerikai piac vezető notebookgyártója" -- mondta a bejelentés kapcsán David Ditzel, a Transmeta műszaki igazgatója.

A Transmeta vezérigazgatója ezen felül beszámolt a cég jövőben várható termékeiről is. A vállalat 1 GHz-es Crusoe TM5800 processzorai jelenleg próbagyártás alatt állnak, a chipeket a TSMC készíti 0,13 mikronos csíkszélességgel és rézvezetékekkel. A lapka mérete mindössze 55 mm2.

Jövőre két új Crusoe chip megjelenése várható, ezek közül az első egy magasabb órajelű és frissített Code Morphing szoftverrel ellátott Crusoe TM5800 változat lesz. A Code Morphing szoftver fordítja le az x86 utasításokat a Crusoe saját utasításkészletére. A Code Morphing szoftver optimalizálásával anélkül növelhető a Crusoe chipek számítási sebessége, hogy a szilíciumon változtatni kellene.

Várhatóan az év második felében jelenik meg a Crusoe TM8000, amelynek induló órajele 1,4 GHz lesz és a jelenlegi 128 bites szóhosszal dolgozó Transmeta-architektúrával szemben 256 bites VLIW (Very Long Instruction Word -- hosszú utasításszavú) processzor lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy a TM5x00-nél órajelenként kétszer több utasítás feldolgozására lesz képes.

Az új lapka a jelenlegi modelleknél 47%-kal kedvezőbb fogyasztási paraméterekkel rendelkezik, míg teljesítménye azok 2-3,5-szerese lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról