Szerző: Barna József

2002. szeptember 5. 13:11

Továbbra is nyereséges a National Semiconductor

Brian L. Halla
Brian L. Halla
[WSJ] A National Semiconductor tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég immár két egymást követő negyedévben ért el nyereséget, ami elsősorban a mobil termékek iránti keresletnövekedésnek köszönhető.

A vállalat az augusztus 25-én véget ért első pénzügyi negyedévben 1,3 millió dolláros, részvényenként 1 centes nettó nyereséget realizált. A tavalyi első negyedévben a vállalat vesztesége 54,6 millió dollár, részvényenként 31 cent volt. A mostani eredmények megfeleltek az elemzők várakozásainak: a Thomson First Call által megkérdezett szakemberek 1 centes részvényenkénti profitra számítottak.

A National Semiconductor negyedéves árbevétele a tavalyi évhez képest 24%-kal 420,6 millió dollárra emelkedett. A vállalat kiemelte, hogy jó eredmények elsősorban annak köszönhetőek, hogy a mobiltelefonokban használt analóg áramkörök növekvő kereslete ellensúlyozta a PC-ipar gyengélkedését. Ugyanakkor a cég vezetői hangsúlyozták, hogy a gazdaság általánosságban továbbra is lanyha, ezért a vállalat óvatos a közeli jövőt illetően.

A vállalat első negyedéves megrendelései 11%-kal voltak alacsonyabbak a negyedik negyedéves adatoknál, de még így is 36%-kal múlták felül a tavalyi év hasonló időszakának megrendeléseit. Kiemelkedően nőtt azonban a mobiltelefonokban és egyéb hordozható eszközökben használatos áramkörök iránti kereslet, miközben a PC-kkel kapcsolatos termékek megrendelései jelentősen visszaestek.

Brian L. Halla vezérigazgató igen óvatosan nyilatkozott a közeli kilátásokkal kapcsolatban. Mint mondta, a karácsonyi szezon keresletnövekedése az első mutatók alapján alulmúlhatja a várakozásokat. A vállalat a jelenlegi második pénzügyi negyedévre a most nyilvánosságra hozott eredményekkel megegyező vagy azoknál 5%-kal gyengébb eredményekre számít, ahogy a várakozások szerint bruttó haszonrés sem változik.

A tegnap délutáni kereskedésben a National Semiconductor papírjai 68 centet veszítettek értékükből, és 14,29 dolláron zártak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról