:

Szerző: Ady Krisztián

2002. szeptember 4. 19:01

Wanadoo: csökkent Európa második legnagyobb ISP-jének féléves vesztesége

[Bloomberg] A Wanadoo SA, Európa második legnagyobb ISP-je bejelentette, hogy az első félévben csökkent a vesztesége. A jó eredményt az akvizícióknak és az ezzel szorosan összefüggő előfizetői létszámnövekedésnek köszönheti a cég.

[Bloomberg] A Wanadoo SA, Európa második legnagyobb ISP-je bejelentette, hogy az első félévben csökkent a vesztesége. A jó eredményt az akvizícióknak és az ezzel szorosan összefüggő előfizetői létszámnövekedésnek köszönheti a cég.

A France Telecom SA kezében lévő cég az első félévben 39 millió eurós veszteséget ért el, szemben az előző év hasonló időszakában elért 102 millió eurós veszteséggel, közölte Nicolas Dufourcq, a cég elnök-vezérigazgatója.

A Wanadoo jó eredményeihez hozzájárultak az akvizíciók, például a Freeserve Nagy-Britanniában és az Indice Multimedia Spanyolországban. A cégfelvásárlások eredményeként nőtt az előfizetők létszáma és megháromszorozódott a broadband ügyfelek száma. A vállalatnak hat országban mintegy 7,8 millió előfizetője van, és több mint 850 ezren fizetnek elő szélessávú webhozzáférésre.

"A broadband alkotja stratégiánk legfontosabb részét" -- mondta Dufourcq. "Napi eladásaink jól alakulnak mind a szélessávú, mind a hagyományos internet-hozzáférést tekintve."

A vállalat az első félévben 28 millió eurós EBITDA-t (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereséget) realizált, ez az első féléves nyereség, amelyet a cég valaha elért -- az előző év hasonló időszakában 54 millió eurós negatív EBITDA-t ért el a cég. A Wanadoo a pozitív EBITDA-s eredményt egy félévvel a tervezett időszak előtt érte el, és a cég tervei szerint nettó nyereséget fognak elérni 2003-ban.

A Wanadoo arra számít, hogy 2002 végére több mint 1 millió ügyfél fizet elő a gyorsabb internet-hozzáférésre. A cég 2005-ben szeretné elérni a 15 millió előfizetőt Európában. A vállalat arra számít, hogy ez év végén 4 millió előfizetője lesz Franciaországban.

Júliusban a Wanadoo megállapodott arról, hogy megvásárolja az Eresmast, az Auna kezében lévő veszteséges spanyol riválist, ezzel a cég célja az volt, hogy megháromszorozza méretét Spanyolországban. A Wanadoo arra számít, hogy az Eresmast a 2002 negyedik negyedévében konszolidálja a vállalatcsoportba, bár ennek nem lesz "jelentős hatása" a vállalat 2002-es nyereségére.

A Wanadoo egyelőre nem tervez további akvizíciókat, a cég jelenleg az Eresmas integrálásán dolgozik, közölte Dufourcq. "Nem hiszem, hogy a további akvizíciók használnának a vállalatnak" -- mondta Dufourcq, aki azt is hozzátette, hogy a Wanadoo nem tervezi a Tiscali SpA, a nagy olasz rivális megvételét.

A cég júliusban közölte, hogy az első félévben a Wanadoo előfizetői létszámnövekedésének 38%-át adták a broadband internetfelhasználók.

A broadband előfizetők adták a Wanadoo európai teljes aktív ügyfélbázisának 12%-át június végén, szemben az előző év hasonló időszakában elért 5%-kal.

Az internet-hozzáférési, portál és online üzletág negatív EBITDA-ja 87 millió euróra csökkent az első félévben, szemben a 2001-es év azonos időszakában elért 147 millió eurós negatív EBITDA-val. A Wanadoo arra számít, hogy ez az üzletág az EBITDA-val mérve jövőre lesz először nyereséges.

A javulás jelentős részben a francia keresletnek köszönhető, itt az EBITDA 5 millió euró volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 79 millió eurós negatív EBITDA-val.

A Wanadoo könyvtárszolgáltató részlegének EBITDA-ja 132 millió euró volt, szemben az a 2001-es év azonos időszakában elért 101 millió eurós EBITDA-val.

A Wanadoo részvényárfolyama 7 euró centtel (1,5%-kal) 4,85 euróra emelkedett. A cég részvényárfolyama az idén 15%-kal esett vissza, szemben a francia SBF120 index 31%-os csökkenésével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.