Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 4. 15:36

Micron és Infineon: jövőre megindul a fellendülés?

A Micron Technology és az Infineon Technologies szerdán Sanghajban úgy nyilatkozott, hogy 2003 kemény év lehet, mivel várhatóan továbbra is alacsony lesz a vállalati IT-kereslet, és a globális gazdasági bizonytalanság is nyomást gyakorol a félvezetőárakra.

A Micron Technology és az Infineon Technologies szerdán Sanghajban úgy nyilatkozott, hogy 2003 kemény év lehet, mivel várhatóan továbbra is alacsony lesz a vállalati IT-kereslet, és a globális gazdasági bizonytalanság is nyomást gyakorol a félvezetőárakra.

A két cég felsővezetői elmondták, hogy az ingatag értéktőzsdék és az Irak elleni amerikai fenyegetések arról győzik meg a vállalatokat, hogy fogják vissza IT-kiadásaikat, ez pedig jelentősen befolyásolja a félvezetőipari termékek árait.

A Micron Technology szerint a karácsonyi szezon némi könnyebbséget hozhat, mivel a fogyasztók növelik digitáliskamera-, játékkonzol- és PC-vásárlásaikat. "Azonban őszintén szólva nem leszek túlságosan optimista addig, amíg nem látok javulást a vállalati IT-kiadásokban" -- mondta Mike Sadler, a Micron értékesítési igazgatója.

Sadler szerint az ideges amerikai részvénypiacok és Bush elnök nyilvános megjegyzései egy esetleges Irak elleni katonai akcióról jelentősen visszafogják a vállalati IT-kiadásokat, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a memóriachipek árai jelentős mértékben ingadoznak. "Elképzelésem sincs arról, hogy milyen árakkal számolhatunk jövőre" -- mondta Sadler.

"A nyereségek (legalábbis kezdetben) továbbra is nyomás alatt maradnak (2003-ban) az árak miatt, ugyanakkor visszatekintve elmondhatjuk, hogy a globális eladások volumene valamelyest javult, különösen Ázsiában" -- mondta Peter Bauer, az Infineon értékesítési és marketing ügyvezető igazgatóhelyettese.

Szerdán az Infineon (a világ hatodik legnagyobb félvezetőgyártója forgalom alapján) kevésbé volt optimista 2002 hátralévő részével kapcsolatban, mint júliusban, amikor a cég bejelentette, hogy működési vesztesége 106,6 millió dollár volt a második negyedévben.

"Nem számítunk jelentős változásra a növekedést illetően a következő egy vagy két negyedévben" -- mondta Bauer a forgalomról és a nyereségről. "Negyedévről negyedévre növekedést fogunk elérni az összes szegmensben és egészében, de óvatosak vagyunk a kilátásokat illetően."

Bauer szerint a vállalati IT-kereslet javulni fog jövőre, bár konkrétumot nem árult el az időpontot illetően. "Arra számítunk, hogy a piac egésze újra kétszámjegyű százalékkal fog nőni jövőre. Úgy véljük, hogy lesz növekedés mind a PC-szektorban, mind a vállalati szektorban."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról