Szerző: Barna József

2002. szeptember 4. 11:36

A Semico Research jelentősen csökkentette a félvezetőipar növekedésére vonatkozó előrejelzését

A phoenixi (Arizona, USA) központú Semico Research piackutató cég igen erőteljesen csökkentette a félvezetőipar idei növekedési kilátásait, azonban továbbra is bizakodó a 2003-as évvel kapcsolatban

A phoenixi (Arizona, USA) központú Semico Research piackutató cég igen erőteljesen csökkentette a félvezetőipar idei növekedési kilátásait, azonban továbbra is bizakodó a 2003-as évvel kapcsolatban

A cég továbbá számos negatív megjegyzést tett számos olyan területtel kapcsolatban, amelyek befolyással lehetnek a félvezetőiparra. Ilyenek voltak többek között a harmadik generációs mobil eszközök, a 300 milliméteres waferek feldolgozásához szükséges berendezések, valamint az IP-licenceléssel foglalkozó cégek. A Semico Research emellett pozitívan vélekedett a memóriapiacról, főképp a flash memóriákról, valamint a DDR400 SDRAM-ról.

Májusban a vállalat még úgy vélekedett, hogy a 2001-es recesszió után a félvezetőpiac az idén 17 százalékkal nő. Egy tegnapi konferencián a Semico Reserch ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy idén csak mérsékelt fellendülés várható, azonban 2003-ban a növekedés mértéke megközelítheti a 30 százalékot is.

Egyesek szerint a Semico 2003-as előrejelzése túlságosan is optimistának tűnhet, azonban Jim Feldhan elnök szerint az elemzést nem érték, hanem a végfelhasználókhoz eljutott alkatrészek darabszáma alapján kell érteni, ebben a tekintetben a vállalat becslései mindig pontosak voltak.

A Semiconductor Industry Association tegnap tette közzé előrejelzését, amely szerint a idei évben a félvezetőipar növekedése 3 százalék lesz. 2003-ra és 2004-re azonban már 20 százalékot meghaladó növekedést vár a SIA.

A Semico Research tegnap elemzői konferenciáján elhangzott továbbá, hogy egyelőre még mindig nincs meg az a kulcsfontosságú alkalmazás, amely miatt érdemes lenne széles körben bevezetni a harmadik generációs mobiltelefóniát. A cég szerint ezen felül az elsősorban szórakoztatóelektronikai eszközökben és kéziszámítógépekben használt flash memóriák forgalma 2006-ra felülmúlja a DRAM-piacot. A Semico azt is közölte, hogy előrejelzésük szerint a DDR400 SDRAM-nak igenis van jövője.

Az elektronikai szabványokért felelős szakmai szervezet, a JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) a múlt héten megerősítette: szeptemberben felülvizsgálja a DDR400 tervezettel kapcsolatos korábbi álláspontját. Amint az ismert, a testület több vezető memóriagyártó cég aggályait meghallgatva úgy döntött, hogy technikai nehézségek miatt nem szabványosítja a DDR-I specifikáció keretein belül 400 MHz-en futó memóriamodulokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról