:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 3. 18:34

Szakértők szerint akár 20 százalékos piaci részesedést is szerezhet az Apple iPod

Szeptember 15-től a Best Buy üzleteiben is kapató lesz az Apple iPod digitális audioleátszója. Szakértők szerint a minél szélesebb kiskereskedelmi jelenlét hozhatja meg a készülék számára a várva várt sikert.

Szeptember 15-től a Best Buy üzleteiben is kapató lesz az Apple iPod digitális audioleátszója. Szakértők szerint a minél szélesebb kiskereskedelmi jelenlét hozhatja meg a készülék számára a várva várt sikert.

Az iPod lejátszókat eddig kizárólag az Apple online boltjában, a cég 35 üzletében, valamint a Comp USA 225 boltjában lehetett megvenni, szeptember közepétől azonban már 500 Best Buy üzletben is megtalálhatók lesznek a polcon. A Best Buynál kétféle windowsos, illetve egy maces változat lesz elérhető.

"Ez szenzációs hír" -- mondta a Needham elemzője, Charles Wolf. "Véleményem szerint a negyedik negyedévben az Apple félmillió iPodot tud értékesítni. Egy évvel ezelőtt a negyedik negyedévben ehhez képest csak 125 ezer darabot adtak el. A Best Buyban való jelenlét nagyon fontos, hiszen az emberek jelentős része először itt néz körül, ha elektronikai cikket, például diitális audiolejátszót szeretne venni."

Mint ismeretes, az iPod tavaly őszi megjelenése óta hivatalosan csupán Mac OS operációs rendszert támogatta, a Windowst futtató PC-k tulajdonosainak különféle segédprogramokat kellett vásárolni és telepíteni, hogy kedvenc zeneszámaikat a lejátszóba tölthessék. A Windows támogatása immár hivatalos, Wolf szerint ez óriási lökést adhat az iPod eladásainak.

"Az IDC előrejelzése szerint idén 12 millió hordozható eudiolejátszót adnak el" -- folytatta Wolf. "A jelenlegi árakat alapul véve szerintem az Apple akár 15-20 százalékos piaci részesedést is szerezhet."

A megállapodás egyben azt is jelenti, hogy ismét lesznek Apple termékek a Best Buy kínálatában. A számítógépgyártó 1998-ban szakította meg kapcsolatát a Best Buyjal, a Computer Cityvel, az Office Maxszel és más kiskereskedőkkel. Szakértők szerint azonban aligha valószínű, hogy más Apple termékek is bekerülnének a Best Buy kínálatába.

A cég tavaly ősszel mutatta be az iPodot, akkor még 5 GByte-os merevlemezzel, azonban idén tavasz óta már 10 és 20 GByte-os meghajtóval is kapható. Az 5 Gbyte kapacitású merevlemezzel szerelt iPod modell ára 299 dollár, a 10 Gbyte-os kivitelért 399, a 20 Gbyte-os verzióért pedig 499 dollárt kér az Apple.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.