:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 3. 13:37

16 hónap után júliusban végre nőttek a félvezetőeladások

George Scalise
George Scalise
Bár a számítástechnikai piac továbbra is gyengélkedik, a szórakoztatóelektronikai termékek iránti élénkülő kereslet, valamint az ázsiai piacok fellendülése miatt júliusban 16 hónap után először növekedtek a globális félvezetőeladások -- derül ki a Semiconductor Industry Association (SIA) ma nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Júliusban a globális félvezető-piac értéke 11,7 milliárd dollár volt, míg júniusban 11,4 milliárd dollár. 2001 júliusában a globális félvezetőeladások 10,8 milliárd dollárt tettek ki. 2001 fenruárja óta most először történt meg, hogy a félvezetőeladások növekedtek a tavalyi és azonos hónapjához képest.

"A júliusi adatok, valamint az éves növekedés megerősíti azt, hogy egy mérsékelt, de stabil fellendülésnek vagyun tanúi, így a harmadik negyedévre 7-9 százalékos növekedést várunk" -- mondta George Scalise, a SIA elnöke. "A növekedés továbbra ia a szórakoztatóelektronikai szektorban a legerősebb, beleértve a DVD-ket, videojátékokat, digitális kamerákat."

A SIA szerint mind a vezetékes, mind pedig a vezeték nélküli kommunikációs termékek iránt élénkül a kereslet. A vezeték nélküli adadtátvitelhez használatos félvezetőalkatrészek eladásait nagyban segítette az ázsiai mobiltlefon-piac virágzása, illetve 2,5G technológiák elterjedése. Ami a vezetékes kommunikációs berendezéseker (routerek és más hálózati eszközöket) illeti, a felhalmozott raktárkészletek végüket járják és a cégek ismét új termékek gyártásába kezdenek -- áll a SIA jelentésében.

Júliusban Japán volt a leggyorsabban növekevő piac, a félvezető-eladások itt 8,5 százalékkal emelkedtek. A távol-keleti régióban a növekedés 2,3 százalék volt, itt a mobiltelefonok és szórakoztatóelektronikai termékek iránti kereslet ellensúlyozta a mélyponton levő PC-alkatrész piacot. Amerikában és Európában a félvezetőpiac gyakorlatilag stabil maradt.

Az egész évre a SIA 3 százalékos növekedést vár 2001-hez viszonyítva. 2003-ra és 2004-re azonban már 20 százalékot meghaladó növekedést várnak a szakértők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.