:

Szerzők: Ady Krisztián, Ady Krisztián, Ady Krisztián

2002. szeptember 2. 21:27

Hamarosan újabb formátummal harcol a zeneipar a CD-kalózkodás ellen

[CDR-Info] A zeneszerető vásárlók hamarosan új digitális zenei formátumot láthatnak viszont a zeneboltok polcain. A DataPlay digitális média méreteiben kisebb a jelenlegi CD-lemezeknél, személyében a zeneipar legfrissebb csodafegyverét tisztelhetjük a kalózok, másolók ellen.

[CDR-Info] A zeneszerető vásárlók hamarosan új digitális zenei formátumot láthatnak viszont a zeneboltok polcain. A "DataPlay" digitális média méreteiben kisebb a jelenlegi CD-lemezeknél, személyében a zeneipar legfrissebb csodafegyverét tisztelhetjük a kalózok, másolók ellen.

Bár az új média méreteiben kicsi, komoly támogatás, háttér áll mögötte. Az öt legnagyobb kiadóból három, a Universal Music, az EMI Group és a BMG már élénken érdeklődött a formátum iránt. A DataPlay formátumú lemezek nem kisebb előadókkal debütálnak majd, mint Carlos Santana, 'N Sync, Britney Spears, Sarah McLachlan és a Pink.

A lemez egy átlátszó műanyag korong, mely üres, felvételre kész kivitelben is kapható lesz. A kis méretű lemez könnyedén elfér a tenyerünkben. Az előre rögzített, műsoros lemezek másolásvédelmet kapnak.

A CD-vel versenyezni nem könnyű dolog, a bevezetőből látható, hogy a lemez lejátszásához új készülékek kellenek. Egyes jelentések szerint azonban jelenleg 1,5 milliárd CD-lemez lejátszására alkalmas készülék található világszerte. A DataPlay ezért további előnyöket (?) ígér a CD ellenében.

A lemez ugyanis az audió mellett játékokat, fényképeket, zenés videoállományokat, klipeket is tartalmazhat, melyeket a számítógéphez csatlakoztatott lejátszóval tekinthet meg a vásárló. A következő generációs DataPlay lejátszók már kijelzőkkel is rendelkeznek majd.

Ráadásul a média és a készülékek nagyon kis méretűek, könnyedén hordozhatók, miközben a minőség továbbra is megfelel a CD-ének. Az internetről -- jogosultan -- letöltött zenék az üres DataPaly lemezekre írhatók.

A DataPlay média ára azonban finoman szólva is árnyalja a képet: 10-es csomagban vásárolva 5 dollárba kerül egy darab üres DataPlay lemez, közel tízszeresébe, mint egy CD-R média, ráadásul a lemez kapacitása csupán 150 MB. A műsoros DataPlay lemezek 18-22 dolláros árban lesznek kaphatóak.

A DataPlay lemezek írására jelenleg csupán egyetlen készülék képes. Az iRiver America iDP-100 DataPlay készüléke 350 dollárba kerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.