Szerzők: Barna József, Barna József

2002. szeptember 2. 08:48

A Gateway 4,5 milliárd dolláros forgalomra számít az idén

[Bloomberg] A Gateway 2002-es forgalma a korábban várt 4,5-5 milliárd dolláros sáv alsó részében lesz, közölte Joe Burke, a cég pénzügyi vezérigazgatója.

[Bloomberg] A Gateway 2002-es forgalma a korábban várt 4,5-5 milliárd dolláros sáv alsó részében lesz, közölte Joe Burke, a cég pénzügyi vezérigazgatója.

A Gateway megpróbálja visszaszerezni elvesztett piac részesedését, amelyet az olyan nagy riválisok szereztek meg, mint a Hewlett-Packard és a Dell. A cég jó úton halad afelé, hogy 2,5 milliárd dolláros forgalmat érjen el a második félévben, közölte Burke. Ez 25%-os emelkedés az első félévhez képest, akkor a Poway (Kalifornia) központú cég 2 milliárd dolláros forgalmat realizált.

"Ha sikerül elérni a kitűzött sáv alsó végét, az jobb eredménynek számít, mint azt sokan gondolják" -- mondta Stan Majcher a Hotchkis & Wiley Capital Management alapkezelője. "Egyes elemzők úgy vélik, hogy az éves forgalom alacsonyabb lesz a most előrejelzett 4,5 milliárd dollárnál."

A Hewlett-Packard kedden közölte, hogy a fogyasztói eladások a vártnál gyengébbek voltak a cég harmadik pénzügyi negyedévében, 31%-os volt a visszaesés ezen a területen a második pénzügyi negyedévhez képest. A fogyasztói piac a Gateway fő területe. A Dell augusztus közepén azt jósolta, hogy az iparág eladásai alig fognak megváltozni a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest.

A First Call által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a Gateway éves forgalma 4,45 milliárd dollár, míg a veszteség várhatóan részvényenként 60 cent lesz. A cég már korábban közölte, hogy nem lesz nyereséges a jövő évig, mivel megpróbálják visszaszerezni az elvesztett piaci részesedést.

A cég alapítója és az igazgatótanács elnöke, Ted Waitt 2001 januárjában elküldte Jeff Weitzent, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, és egy évi távollét után újra átvette a Gateway irányítását. Waitt elbocsátotta a cég alkalmazottainak felét, és kilépett a nemzetközi piacokról annak érdekében, hogy az USA-ra összpontosítsa a figyelmet. A vállalat a fogyasztói, a kormányzati és a kisvállalati piacokon szerepel a legjobban.

Burke elmondta, hogy a Gateway változatlanul arra számít, hogy az év végén 1 milliárd dollárnyi készpénze és könnyen eladható értékpapírjai (többnyire amerikai kincstárjegyek) lesznek. "Továbbra is bízunk abban, hogy elérjük az 1 milliárd dolláros készpénzszintet" -- mondta Burke.

A cég részvényárfolyama 30 centtel (7,89%-kal) 3,50 dollárra csökkent pénteken. A részvényárfolyam 95%-kal esett vissza az 1999 novemberi csúcshoz képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról