:

Szerzők: Barna József, Barna József

2002. augusztus 30. 14:08

A Hewlett-Packard csúcskategóriájú laptopot mutatott be

[CNET] A Hewlett-Packard csütörtökön bemutatta a Compaq Presario 2800 csúcskategóriájú notebookot, amelyben az Intel mobil Pentium 4-es processzora, 15-os kijelző és a PC világ eddigi leggyorsabb hordozható grafikus chipje található.

[CNET] A Hewlett-Packard csütörtökön bemutatta a Compaq Presario 2800 csúcskategóriájú notebookot, amelyben az Intel mobil Pentium 4-es processzora, 15"-os kijelző és a PC világ eddigi leggyorsabb hordozható grafikus chipje található.

A Compaq Presario 2800-ban az ATi legújabb, csütörtökön bemutatott Mobility Radeon 9000 grafikus chipje található, amelyet kifejezetten 3D-s játékokra és videointenzív felhasználásokra fejlesztettek ki. A kevesebb mint 2,7 kg-os laptopot fel lehet szerelni a Compaq 802.11b vagy Bluetooth MultiPort moduljával a vezeték nélküli internet hozzáféréshez.

Az ATi tegnap mutatta be a Mobility Radeon 9000 grafikus chipet, miután júliusban dobták piacra a Radeon 9000 asztali változatát. A Radeon 9000 és a Radeon 9700 grafikus kártyákkal a cég nem titkolt célja az, hogy visszaszerezze az elvesztett piaci részesedést, amelyet a legnagyobb rivális NVIDIA szerzett meg az utóbbi időkben.

Bár az ATi már évek óta le van maradva az NVIDIA-tól a grafikus chippiac egészében, a cég mégis erős maradt a hordozható számítógépek szegmensében, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a vállalat árammegtakarítási technológiájának köszönhetően az ATi chipekkel felszerelt notebookok akkumulátor élettartama magasabb volt.

A Mobility Radeon 9000 az első mobil grafikus vezérlő, amely teljes körű DirectX 8.1-gyorsítást kínál. A pixel shader és vertex shader egységek mellett figyelmet érdemel a négy renderelő futószalag, a PowerPlay energiatakerékos funkció, a Radeon 9000 és 9700 chipekből ismert FullStream technológia, valamint a HydraVision többmegjelenítős támogatás.

A Presario 2800 modellben az Intel 1,7 GHz-es mobil Pentium 4 processzora található. A HP közölte, hogy különösen fejlett e modell áramkezelése, ennek eredményeként a felhasználók tovább használhatják a laptopot az akkumulátorról. A Presario 2800 ára 2248 dollárnál kezdődik 30 GB HDD-vel, 512 MB DDR SDRAM-mal, 15"-os kijelzővel, Radeon 9000-es chippel, 8x DVD/CD-RW kombó meghajtóval és USB 2.0-es támogatással.

A notebookot azoknak a felhasználóknak célozza a HP, akik hajlandóak magas árat fizetni a rendkívüli hordozható teljesítményért. A modell nem csatlakozik a manapság oly' divatos trendhez, mely szerint asztali processzorokat építenek a gyártók a laptopokba a költségek csökkentése érdekében a lassan stagnáló piacon. Az asztali processzorok sokkal olcsóbbak, így a fogyasztók jelentősen olcsóbban jutnak nagy teljesítményű notebookokhoz. Az asztali processzorokkal felszerelt laptopok nagy hátránya az, hogy nehezebbek és sokkal több áramot fogyasztanak.

A Presario 2800 notebookok piaci megjelenése szeptember eleje körül várható, közölte a HP.

Az IBM csütörtökön mutatott be egy csúcskategóriájú, ultra-hordozható laptopot, amely egy 1,6 kg-os gépbe sűrített egy nagyobb notebook tulajdonságait. Szerdán a Sony mutatott be két laptopot, amelyet a cég az iskolakezdési szezonra szán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.