Szerző: Ady Krisztián

2002. augusztus 30. 09:24

A Sun gyenge negyedéves eredményekkel számol

Steve McGowan
Steve McGowan
[WSJ] A Sun Microsystems tegnap arról számolt be, hogy a továbbra is borús iparági kilátások miatt a cég negyedéves eredményei a korábbi előrejelzés pesszimistább várakozásait igazolják majd. A cég pénzügyi vezérigazgatója úgy látja, hogy az IT költési hajlandóság rövid távon jottányit sem javul.

Steve McGowan elmondta, hogy a Sun a jelenlegi, szeptember 30-án véget érő első pénzügyi negyedévre a tavalyi év hasonló időszakának megfelelő, 2,86 milliárd dolláros árbevétellel számol. A júliusi negyedéves beszámoló során a cég a negyedik pénzügy negyedéves eredményeknél 10-15%-kal alacsonyabb forgalmat jelzett előre az első negyedévre. A várható eredmények az előrejelzés pesszimistább változatának felelnek meg.

McGowan a gyenge eredmények hátteréről a következőket mondta: "Semmiféle javulást nem tapasztaltunk a jelenlegi IT költési környezetben. Mi több, néhányan a helyzet további rosszabbodását valószínűsítik."

A pénzügyi vezérigazgató szerint a vállalat bruttó haszonrése 41% körül alakul a negyedév során, azaz szinten marad a negyedik negyedévvel. Az esetleges további elbocsátásokról szóló pletykákra reagálva McGowan kijelentette, a korábban bejelentett terveknek megfelelően a naptári év végéig 1000 fővel csökkenti a cég az alkalmazottainak számát. Ugyanakkor, tette hozzá, amennyiben a jelenlegi gazdasági lassulás állandósul, a Sun is megteszi a szükséges lépéseket.

A június 30-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a Sun 20 millió dolláros, részvényenként egy centes nettó profitot ért el, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszak 88 millió dolláros, részvényenként 3 centes veszteségével. Ami a teljes 2002-es pénzügyi évet illeti, a Sun összesen 12,5 milliárd dollár bevételről számolt be. Ez 32 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi rekorderedményeknél. A 2002-es pénzügyi év nettó vesztesége 628 millió dollár volt.

A Sun részvényeinek árfolyama 13 centet veszített értékéből a tegnapi kereskedési napon, és 3,83 dolláron zárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról