:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 29. 20:03

Új másolásvédelmi eljárást fejlesztett ki a JVC

[ZDNet] A JVC és a játékfejlesztő Hudson Soft tegnap jelentette be, hogy egy olyan új védelmi eljárást fejlesztettek ki, amely lehetetlenné teszi a CD-ROM-ok másolását. A Root névre keresztelt technológia az iparág immár a sokadik erőfeszítése az illegális másolatok terjesztésének visszaszorítására.

[ZDNet] A JVC és a játékfejlesztő Hudson Soft tegnap jelentette be, hogy egy olyan új védelmi eljárást fejlesztettek ki, amely lehetetlenné teszi a CD-ROM-ok másolását. A Root névre keresztelt technológia az iparág immár a sokadik erőfeszítése az illegális másolatok terjesztésének visszaszorítására.

A megoldás a nevét onnan kapta, hogy a fejlesztők szerint a "gyökereknél" szünteti meg a kalózmásolatok előállításának lehetőségét. A Root titkosítási kulcsokat alkalmaz: a CD tartalmát ennek alapján titkosítják, míg a visszafejtéshez szükséges kulcsot is elhelyezik a lemezen. Az újdonságot az jelenti, hogy a kulcsot elrejtik oly módon, hogy az ugyan olvasható marad a CD-olvasók számára, de a CD-írók/újraírók nem tudják írni, és így a másolat nem lesz olvasható.

Az eljárás feltörését megnehezítendő a kulcs minden lemezen más, és más helyen is található, állítják a fejlesztők. Kérdés ugyanakkor, hogy az ily módon titkosított lemezek előállítása mennyire automatizálható és költséghatékony.

A két vállalat a technológiáról kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a Root az egyre inkább szériatartozékká váló CD-írók által megtestesített potenciális veszélyre adott válasz. A cégek meggyőződése szerint ugyanis a kalózkodás problémája egyre komolyabbá válik, míg a tartalmat kínáló cégek számára a szerzői jogok hatékony védelme egyre sürgetőbbé. A fejlesztők szerint a technológia más adathordozókon, így például DVD-ken is alkalmazható, de természetesen hanglemezeken (CD) nem.

Amint arról többször hírt adtunk, a lemezkiadók hosszú ideje igyekeznek elfogadtatni a másolásvédelemmel ellátott zenei CD-ket. Ezek az eljárások megakadályozzák, hogy a CD-k személyi számítógépeken lejátszhatóak legyenek, a kiadók reményei szerint ezzel téve lehetetlenné az illegális másolatok készítését vagy az internetes fájlcserélgetést. Ugyanakkor e lemezek sokszor nem játszhatóak le hagyományos CD-lejátszókkal sem, illetve gyakorta csak rosszabb minőségben, és egyes esetekben a számítógépek meghajtóinak meghibásodását is okozhatják.

Az új technológiával ellátott lemezeket először a JVC CD-nyomó üzeme készíti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.