Szerző: Barna József

2002. augusztus 29. 09:45

Feltörték az amerikai lemezkiadók szövetségének honlapját

Szerdán feltörték az amerikai lemezkiadók szövetségének (RIAA) honlapját. A hackerek a www.riaa.org címen található weboldal nyitólapján a Piracy can be beneficial to the music industry, azaz A kalózkodás hasznos lehet a zeneipar számára szöveget helyezték el. A RIAA képviselője elismerte, hogy az oldalt feltörték, de más információval nem szolgált.

Szerdán feltörték az amerikai lemezkiadók szövetségének (RIAA) honlapját. A hackerek a www.riaa.org címen található weboldal nyitólapján a "Piracy can be beneficial to the music industry", azaz "A kalózkodás hasznos lehet a zeneipar számára" szöveget helyezték el. A RIAA képviselője elismerte, hogy az oldalt feltörték, de más információval nem szolgált.

Az RIAA nemrég tett közzé egy tanulmányt, amelyből kiderül, hogy a zeneszámokat interneten keresztül beszerző felhasználók kevesebb lemezt vásárolnak. A lemezkiadók szerint a hanghozrdozók globális forgalma elsősorban az internetes fájlcserélő hálózatok népszerűsödésének köszönhető. 2001-ben 5 százalékkal 33,7 milliárd dollárra csökkent a hanghordozók globális forgalma.

A CD-eladások csökkenése területenként változó: az USA-ban 4,5 százalék, Kanadában 9,6 százalék, Németországban 9,2 százalék, Olaszországban 8,6 százalék, Ausztriában 9,8 százalék, Dániában 14,8 százalék, Japánban 9,4 százalék. Franciaországban és Nagy-Britanniában azonban 10 illetve 5 százalékkal növekedtek a CD-eladások.

Amint az ismert, a RIAA folyamatosan támadja a fájlcserélő szolgáltatások üzemeltetőit és újabban a felhasználókat is. A szervezet erőfeszítéseinek eredményeképpen a korábban ingyenes szolgáltatások fokozatosan alakulnak át kereskedelmi szolgáltatássá. A Yankee Group előrejelzése szerint azonban a fájlcserélő hálózatok népszerűsége 2005-ig folyamatosan növekedni fog.

A Forrester Research által e hónap elején készített tanulmány ezzel szemben rámutat, hogy a lemezeladások csökkenésének hátterében nem az online kalózkodás, hanem sokkal inkább az általános gazdasági visszaesés és az új médiaformátumok megjelenése áll.

Június végén egyszer már elérhetetlenné vált a RIAA weboldala, akkor egy DoS támadás olyan forgalmi dugót okozott, melynek köszönhetően a honlap egyes részei pedig 4 napon át elérhetetlenek voltak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról