:

Szerző: Ady Krisztián

2002. augusztus 28. 20:56

Egyre erőteljesebb az Internet Explorer böngészőpiaci dominanciája

[CNET] Egy most kiadott felmérés szerint a Netscape az AOL Time Warner minden erőfeszítése ellenére folyamatosan veszít böngészőpiaci részesedéséből a Microsoft Internet Explorer javára. Utóbbi immár jóval 90% fölötti piaci résszel bír.

[CNET] Egy most kiadott felmérés szerint a Netscape az AOL Time Warner minden erőfeszítése ellenére folyamatosan veszít böngészőpiaci részesedéséből a Microsoft Internet Explorer javára. Utóbbi immár jóval 90% fölötti piaci résszel bír.

A StatMarket által évente kétszer kiadott piaci jelentés szerint a Mozilla alapjaira épülő Netscape böngésző népszerűsége folyamatosan csökken annak ellenére, hogy a fejlesztés munkálatai a korábbi időszaknál jóval nagyobb intenzitással folynak. A jelenlegi adatok szerint a Netscape piaci részesedése 3,4%-ra csökkent, míg tavaly még 13%- volt, majd márciusban az Internet Explorer 6-os verziója növekvő népszerűségének köszönhetően 7%-ra zuhant vissza.

Geoff Johnston, a StatMarket marketingért felelős alelnöke írásos nyilatkozatában a következőképpen kommentálta a jelentést: "A Netscape újabb verziói eddig nem toboroztak új híveket a böngésző számára. Ha az AOL nem tesz lépéseket a közeli jövőben, a Netscape könnyedén az alsóházban találhatja magát, ahol az Operával küzd majd a piac 1-2%-áért."

A Microsoft Internet Explorer ugyanakkor az egy évvel ezelőtti 87%-os részesedését 96%-ra tornászta fel. És noha a Mozilla további részesedést szerzett, elsősorban az 1.0 megjelenését követően, a Mozilla és az Opera együttes piaci részesedése még így is 1%-nál kevesebb.

A Netscape számára természetesen nagy lökést adhatna, ha ezt a böngészőt nyújtaná ügyfeleinek az AOL a saját hálózatán. Ezzel a lépéssel több tízmillió felhasználóval gyarapodna a böngészőt használók tábora. A cég már tett is lépéseket ebbe az irányba: CompuServe szolgáltatása és az Apple Mac OS X-hez kiadott AOL böngészők már a Netscape technológiára épülnek.

Ugyanakkor egyre nehezebb helyzetben vannak az alternatív böngészők, hiszen népszerűsége és piaci dominanciája miatt a fejlesztők elsősorban az Internet Explorerre fejlesztenek, azon tesztelik honlapjaikat. Ennek köszönhetően számos oldal hibásan jelenik meg a többi böngészőben, még akkor is, ha utóbbiak a Microsoft termékénél nagyobb hangsúlyt fektetnek a szabványok betartására. A Netscape éppen ezért folyamatosan figyeli azokat az oldalakat, amelyek böngészőjében nem megfelelően jelennek meg, és az üzemeltetőket arra bátorítja, hogy javítsák ki a hibákat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.