Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 28. 18:39

Sárkány ellen sárkányfű: kalóz példányon nem települ a Windows XP Service Pack 1

A Microsoft nemrég tett bejelentése szerint augusztus 30-án, pénteken jelenik meg a Windows XP-hez az oly régóta várt első szervízcsomag, a Service Pack 1. A legutolsó információk szerint 461 hibát, bugot javító telepítőcsomag egyelőre az angol változathoz lesz elérhető, a különböző nyelvekre portolt verziókra pár napot bizonyosan várni kell. A frissítések többé-kevésbé pontos listája itt olvasható .

[HWSW] A Microsoft nemrég tett bejelentése szerint augusztus 30-án, pénteken jelenik meg a Windows XP-hez az oly régóta várt első szervízcsomag, a Service Pack 1. A legutolsó információk szerint 461 hibát, bugot javító telepítőcsomag egyelőre az angol változathoz lesz elérhető, a különböző nyelvekre portolt verziókra pár napot bizonyosan várni kell. A frissítések többé-kevésbé pontos listája itt olvasható.

A felreppent pletykák szerint a Windows XP SP1 csak és kizárólag legális, aktivált Windows XP operációs rendszerre fog feltelepülni, a kalózmásolatokon egy regisztrálásra és aktiválásra felszólító üzenet mellett ki fog lépni a telepítő. Várhatóan ez a sors vár az internetes frissítéseket vadászókra is, egyes hírek szerint az online támogatási oldal, a WindowsUpdate webhely sem szolgál ki a közeljövőben kalózmásolatokat, illegális példányokat.

A Windows XP Service Pack 1 telepítése után a felhasználók eltávolíthatják a rendszerből az Internet Explorer, a Windows Media Player, az Outlook Express a Windows Messenger és a Java Virtual Machine programokat, és a Microsoft szoftverek helyett tetszőleges más alkalmazásokat futtathatnak.

Jim Cullinan, a Windows termékmenedzsere elmondta, hogy a változtatásokra az igazságügyi minisztérium és a Microsoft között novemberben létrejött megállapodás miatt van szükség. Az egyezség szerint a Microsoftnak lehetővé kell tennie a felhasználók és a számítógépgyártók számára, hogy az alapértelmezettként feltelepített Microsoft "middleware" szoftverek helyett tetszőleges más gyártó megoldását -- például Netscape böngészőt, AOL Instant Messenger üzenőprogramot vagy RealPlayer médialejátszót -- használjanak.

A hibák, biztonsági rések befoltozása mellett a Service Pack 1 új technológiák támogatását is biztosítja:

  • USB 2.0 natív támogatás
  • távoli menedzsment bővítése, távoli perifériák használatának továbbfejlesztése
  • IPv6 támogatás
  • FreeStyle technológia támogatása, valódi multimédás állomás varázsolható a PC-ből egy távirányító segítségével
a címlapról